Irena Frantal: Priče o trenucima

Izložba 08.09.2017. - 23.09.2017. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 19 sati Galerija Prozori Irena Frantal
Pri pokušaju sabiranja uspomena, čini se da je svaki događaj, kao i onaj netom zgotovljen, instantno bačen u sjećanje. Slijedeći tu analogiju, moglo bi se ustvrditi kako ništa ne postoji izvan sjećanja. Svako iskustvo ili djelovanje, svaki događaj ili trenutak, vraća se kroz prisjećanje, da bi, zatim, bio oblikovan u jeziku ili možebitno pretvoren u tekst.
Na tom se tragu razvijaju “Priče o trenucima” Irene Frantal, kao zapisi o sjećanjima, više ili manje strukturiranim, uobličenima kroz jezik onoga koji se prisjeća pa provedni kroz umjetničku obradu u mediju knjige umjetnika. Početna točka rada je sam čin prisjećanja: autorica upućuje otvoren poziv za autobiografski aktivizam, bilježenje onih predodžbi, radnji i doživljaja koje pojedinci definiraju subjektivnim doživljajem sreće, zadovoljstva, spokoja. Tako nastale kratke priče, bilješke, zapise provlači kroz umjetničku obradu: spajanjem, sažimanjem, prekrajanjem, osobne crtice prevodi u male poetske slike; nekad je to rečenica, nekad samo riječ, korištena za izradu knjige umjetnika, koja je u fokusu njezine umjetničke prakse. Samu formu knjige umjetnika kao medija, razvija u različitim smjerovima, propituje, razahljuje. U Galeriji Prozori, rekonstruirajući formu knjige, oduzimajući joj korice i uvez kao njezinu vanjsku membranu, reprezentira je i izvodi kroz predimenzionirane listove/stranice izložene u prozorskom nizu. I dok, istovremeno, tvrdo ukoričene knjige u mikrokozmosu knjižnice predstavljaju sigurnost, obećavaju trajanje, bolje čuvaju sadržaj, nježni listovi paus papira ujedno su, svojom semantikom, reprezentacija zabilježenih trenutaka sreće, kao i odraz njihove fragilnosti i efemernosti. (iz predgovora, Petra Dolanjski)

Irena Frantal je rođena u Zagrebu 1979. gdje diplomira na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti. Godine 2009. odlazi u London na postdiplomski studij umjetnosti knjige koji završava 2010. (MA Book Arts, University of the Arts London). Izlaže grupno i samostalno (intenzivnije zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj) te sudjeluje na sajmovima umjetničkih knjiga u Velikoj Britaniji. Autorica je Bookart Sesije – serije radionica kojima promovira i educira u području umjetnosti knjige. Surađuje s umjetnicima na raznolikim projektima iz umjetnosti knjige. U fokusu njezinog rada su tekst i knjiga.