Iskrice kroz baštinu

Izložba 23.05.2017. - 18.06.2017. Knjižnica Sesvete Odjel za djecu i mladež
Iskrice kroz baštinu naziv je radionica koje su se u suradnji s učiteljicom Arijanom Marjanović održavale za učenike trećih razreda OŠ Luka. Prvi susreti prošli su u traženju teme naših radionica. Kako su ovu godinu posvetili upoznavanju s Afrikom krenuli smo tim putem i stigli do UNESCO-ovog priručnika za mlade – Svjetska baština u rukama mladih.
Upoznali smo se s osnovnim smjernicama i ulogom UNESCO-a te tražili naziv grupe.
Naučili smo kako razumijevanje svjetske baštine može pomoći da postanemo svjesniji svojih vlastitih korijena i naše kulturne i društvene prepoznatljivosti. Upoznali smo hrvatska kulturna i prirodna dobra pod zaštitom UNESCO-a i uz čitanje slikovnice Ana u svijetu bez granica raspravljali o tome što su granice i kada su potrebne u odnosu na individualnost i raznolikost, zašto je važno znati 'tko smo', o državnim granicama i vrijednostima koje se promiču i čuvaju zaštitom kulturnog i prirodnog blaga.
Porazgovarali smo i o tome kada i kako reći ne, i što to znači postaviti svoje osobne granice.
Proučavali smo niz portreta isklesanih u kamenu s friza šibenske katedrale i usporedili ih s likovnom izložbom portreta koja se u to vrijeme održavala u knjižnici.
Razgovarali smo o raznolikosti umjetničkog izražavanja upoznajući se s djelovanjem Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, gdje se svake godine već više od pola stoljeća održava smotra dramskog, lutkarskog, glazbeno-scenskog, filmskog, literarnog i likovnog stvaralaštva.
Pripremajući igrokaz Stavi soli svraki na rep pridružili smo se obilježavanju Međunarodnog dana kazališta za djecu i mladež. Učili smo o tome što je sve potrebno da nastane jedna kazališna predstava, sami izradili lutke, pripremili scenografiju i djeci koja dolaze u knjižnicu priredili malenu kazališnu predstavu.
I na kraju smo povodom obilježavanja Dana dječje knjige i Dana Planeta Zemlje odlučili izraditi knjigu posvećenu našoj planeti Zemlji.
Očekuje nas još druženje sa suučenicima s kojima su u školi pripremljeni izlošci za izložbu I mi volimo Zagreb, a koju ćemo razgledati kada se svi zajedno nađemo u knjižnici na satu lektire na malo drugačiji način…
Tatjana Rozalija Ovčar, knjižničarka