Iva Lulić: Nekoć u Vrbovcu

Izložba 01.03.2016. - 31.03.2016. Knjižnica Sesvete Galerija Oblok
Izložene fotografije su nastale na vrbovečkim lokalitetima, a prikazuju tipične životne situacije nekadašnjih stanovnika: bračni par za doručkom, oca kako oštri kolje, majku kako roza nošnju, djecu koja se igraju na cvjetnoj livadi, snahu koja kopa vinograd, mladence, djevojku kako pegla rublje valjačom, čehanje perja... Nastale su 2014. godine u povodu 770. rođendana Grada Vrbovca. S obzirom na svevremenost, kvalitetu i izražajnost fotografija Ive Lulić, ova izložba postala je putujuća.

Iva Lulić diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Fotografsku naobrazbu stekla je na Arhitektonskom fakultetu - Studij dizajna gdje je slušala i polagala trogodišnji izborni kolegij „Fotografija i film“. Profesionalno se bavi fotografijom od 2006. godine kao freelance fotografkinja.
Ova mlada umjetnica bavi se i režiranom fotografijom. Ne koristi moderne mogućnosti računalnih efekata već, poput starih majstora analogne fotografije, stvara svoja djela koristeći svjetlo. Ono je osim elementarne, oblikovne uloge u fotografiji i sredstvo stvaranja atmosfere i značenja, naglašavajući prirodu paralelnog, oku nevidljivog, svijeta. Poslijednjih pet godina autorica je realizirala nekoliko uspješnih projekata u suradnji s muzejima i centrima za kulturu („Vile i vilenjaci Artusi“ 2010., „Svijet Artusa-Gorski kotar“ 2011., „Krk-otok vila“ 2013., „Snoviđenja prošlosti“ 2013., „Podravina između mitova i legendi “2012.-2013., “Nekoć u Vrbovcu“ 2014.) te ostvarila značajan broj samostalnih izložbi. Godine 2012. dobitnica je ULUPUH-ove nagrade za najbolju mladu umjetnicu.