Iva Višošević - Vremeplov

Izložba 09.02.2015. - 02.03.2015. Knjižnica Sesvete Galerija Oblok
Iva Višošević rođena je 07.08.1978. u Zagrebu. Diplomirala je 2000. godine na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu modni dizajn, a 2008. slikarstvo u klasi prof. I. Rončevića na Akademiji likovnih umjetnosti, Zagreb. Uz slikarstvo bavi se ilustriranjem dječjih knjiga i udžbenika. Izlagala je na skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je 1. nagrade na 25. zagrebačkom salonu mladih u kategoriji crteža i ilustracije. Član je HDLU-a od 2008., a ULUPUH-a od 2010.



SKUPNE   IZLOŽBE
2014.  32.Salon mladih, Hdlu, Zagreb
2012.   4. Biennale ilustracije, Klovićevi dvori, Zagreb
2011.  „ Intersections“, Dubai Community Theatre & Arts  Centre, Dubai 
              Zaklada Ivana Hodak, skupna izložba galerija Marisall, Zagreb
2010.   „Inter imago“, MC gallery, New York
             „Southern bridge“, skupna izložba Pečuh, Mađarska
             3. Biennale ilustracije, Klovićevi dvori, Zagreb
             2. Biennale Mediterana, Palača Milezzi, Split
2009.   1. Triennale autoportreta, Ulus, Samobor
             „Izvan formata“, skupna izložba studenata Alu, Ekonomski fakultet, Zagreb
2008.   2. Biennale ilustracije, Klovćevi dvori, Zagreb
2007.   „Mačke“, skupna izložba, Pedagoški fakultet, Zagreb
2006.   1. Biennale ilustracije, Klovićevi dvori , Zagreb

SAMOSTALNE IZLOŽBE
2014.       „Vremeplov“ , galerija DOGAĐANJA, Zagreb
2013.        „ Milk“ , galerija GREEN ROOM, Zabok
2011.        „Mace, mornari, djeca, šume“  , galerija ISIDOR KRŠNJAVI , ŠPUD, Zagreb
2010.      „ Letači nebom“, CEKAO galerija, Zagreb
2006.      „ Igra“, galerija knjižnice Jarun, Zagreb


KONTAKT
Email: iva.visosevic@gmail.com

Svojim novim ciklusom kolažiranih crteža slikarica Iva Višošević problematizira sinkronicitet vremena, postojanje multirealnosti i paralelnih dimenzija čime se indirektno bavila i u svom dosadašnjem radu (ciklus slika Letači nebom gdje su likovi lebdjeli u bestežinskim, praznim prostorima). Razmišljajući o sebi, poniravši u svoju nutrinu, slikarica u svojim radovima pokušava odgovoriti na intrigantna pitanja što je zbilja, a što privid, kako vidjeti dalje i više od osjetilne stvarnosti, imamo li više fizičkih manifestacija u različitim paralelnim realnostima… U dubljem filozofskom smislu, Iva u cijelom svom opusu propituje granice slobode, kako one fizičke, tako i mentalne, čije granice često sami sebi postavljamo u svojim glavama.
Kao početni impuls za razvijanje ove teme, slikarica se vratila svom ranijem ciklusu slika No added sugar čije je fragmente inkorporirala u nove radove u vidu skeniranih kolaža čime je autoreferencijalno razvila dijalog sa samom sobom. Konceptom se također nastavlja na Letače nebom, ali se u novom ciklusu služi drugim sredstvima, kombinacijom crteža s kolažem u tehnici rapidografa, flomastera i tuša na papiru.
Na formalnom planu, slikarica ostaje dosljedna svom izričaju kojeg bazira na tradicionalnim postulatima figurativnog slikarstva, na čistoći linija te na svjetloj, prozračnoj paleti pastelnih tonova. Svjetla, suptilna paleta s mnogim namjerno ostavljenim bjelinama naglašava eteričnu i metafizičku dimenziju radova. Kompoziciju gradi kolažiranim likovima i otiscima tekstila koje presijeca na razne načine grafičkim elementima u formi geometrijskih likova, mreža ili paralelnih linija. U Ivinoj interpretaciji, one predstavljaju vremenske linije kao veze s drugim prostorno-vremenskim dimenzijama. Likovi su prozračni, transparentni, poput fantoma i ne predstavljaju neke određene likove čime se naglašava njihova univerzalna humana uloga. Rubovi papira kao i mnoge bjeline papira također sudjeluju u formiranju kompozicije, u njenom živom, stalnom pulsiranju u vidu zgušnjavanja i razrjeđivanja. To konstantno prožimanje figura s pozadinom i geometrijskim likovima zapravo je odraz autoričine osvještenosti o svekolikoj međusobnoj povezanosti i ovisnosti svega što egzistira u beskonačnosti Kozmosa.
Iva Višošević se i ovom prilikom dokazala kao zrela umjetnica koja suvereno vlada metijeom, a svakim novim sve promišljenijim projektom nadograđuje inicijalnu ideju pri čemu ostaje dosljedna sebi i vlastitom, već formiranom rukopisu. Upravo ta dosljednost u odabiru i obradi teme te ustrajnost u korištenju vlastitih postulata čini ovu mladu autoricu intrigantnom i nadasve perspektivnom slikaricom.
Ivana Gabrić