Ivan Kopp: Smile

Izložba 10.01.2023. - 01.02.2023. Knjižnica Špansko-jug Ivan Kopp
Povodom zatvaranja izložbe mladog umjetnika Ivana Koppa pozivamo vas da dođete u našu knjižnicu (ponedjeljak, 30.1.2023. u 18:00) na druženje s autorom koji će nam predstaviti svoj rad i uputiti nas u nastajanje same izložbe.

Povremeno u trenucima kada u stvarnosti prevladaju mračne teme, a sve teži uvjeti života i nestabilna vremena navode nas da propitkujemo ono iskreno i ljudsko u nama, imamo dojam da je pravih razloga za smijeh i veselje sve manje. Autor je stoga svoju inspiraciju crpio iz onoga rijetkoga krajnje iskrenog i autentičnog trenutka sreće, a sve to u pokušaju da publiku navede na osmijeh.
Riječima autora: „Već dugo nisam vidio osobu tj. njezin/njegov iskreni iskaz sreće i ljubavi koja svojim sjajem pršti prema van. Danas je iskaz sreće prikazan fizičkim izgledom, pratiteljima i pretplatnicima na društvenim mrežama te novcem, pa se pitam gdje je zapravo nestala iskrenost i ranjivost. Teško razumijem kako nas takve stvari mogu pogubiti, zbuniti i staviti nam sjenu na oči. Stoga ovom izložbom želim pobuditi i potaknuti publiku da se prisjeti trenutaka kada se njihovo srce osjećalo voljeno i sretno.”
 
O autoru:
Umjetnost je oduvijek važan aspekt njegovog života. Dok stvara nove stvari, bile to slike ili glazba, hrani svoju dušu. Kada se ne izražava kreativno nije zadovoljan, bez umjetnosti ne može se prepustiti svojim prijateljima, obitelji, poslu i načinu življenja. Također želi da njegovi radovi pobude sreću u drugima, što se pak odražava u odabiru motiva, koji su veseli i pršte bojom, dok inspiraciju pronalazi u ljudskoj ljepoti, pjesmama i tropskim krajevima.
Ples je drugi važan aspekt u njegovom životu, opušta ga kao i slikarstvo. Dugogodišnje plesno i glazbeno iskustvo inspirira ga na odabir motiva te performansa povezanih s glazbom. Glazba, ples i likovni izričaj usko se preklapaju u njegovom radu - dok slika sluša glazbu, koja ga navodi na pokret kistom.., a opet s druge strane plesni pokret otvara mu nove perspektive u likovnosti, ali i glazbi. Takvu pak povezanost glazbe i plesa nastoji dočarati izborom motiva, boja i ploha.
Općenito vodi ga misao kako se putem  umjetničkog izričaja publiku može potaknuti na promjenu u poimanju stvarnosti. Stoga svoj izričaj i koristi kako bi u drugima potaknuo nadu i radost.