Ivan Skvrce: Slike iz 2005.

Izložba 08.12.2005. - 20.12.2005. Čitaonica i Galerija VN Ivan Skvrce
Cilj ovog teksta nije u interpretiranju ili prosuđivanju radova prikazanih na izložbi, već u pružanju uvida u uvjete u kojima su oni nastajali. Tekst je nastajao prije i tijekom izvedbe radova s jedinim ciljem da izbjegne biti interpretativna disciplina izvan aktualnoga svijeta umjetničkog djela. Zajedno s foto predlošcima prikazanim u katalogu, postaje sudionik u artikulaciji mog umjetničkog koncepta, pružajući uvid u kriterije od kojih polazim.

Iznova tražeći motiv za svoje slike, i to onaj koji će izravno govoriti o položaju i funkciji slike danas, odlučio sam se za seriju od pet fotografija iz foto arhive Galerije Miroslav Kraljević. One prikazuju moje recentne slike iz ciklusa Predmeti tajne, izložene u toj galeriji u ožujku ove godine. Fotografije su nastale s ciljem dokumentiranja određenog događaja iz svijeta umjetnosti bez estetičkih pretenzija.

Doslovno prenoseći fotografske predloške na slikarsku površinu, slike također pokušavaju dokumentirati događaj iz svijeta umjetnosti. One svjesno podsjećaju promatrača na nešto sasvim određeno i nedvosmisleno. Međutim očiglednim gubitkom uporišta slike u vizualnoj kulturi, ta radnja unaprijed je osuđena na propast. Biranjem takvog neinventivnog sadržaja, značenja slika postaju određena odnosima koji se stvaraju unutar njih samih. One postaju nefikcionalni i negestualni ikonološki znakovi s funkcijom problematiziranja vrijednosnih i značenjskih aspekata slikarstva danas. Slike ne odbacuju estetsko već pokazuju da ono nije svojstvo predmeta i događaja, već produkt teorije i umjetničkog sistema. Cilj im je analiza, rasprava i prikazivanje teorijskih problema samoga slikarstva. Kao tipični primjer analitičkoga slikarstva, moje slike ne žele biti produkti, već sredstvo istraživanja prirode slikarstva kao umjetnosti. Slikarskim jezikom govoreći o slici i slikarstvu, one su više povezane sa slikarstvom po sebi negoli sa svijetom koji se tako silno trude prikazati. Određene atmosferom i klimom mišljenja u kojem nastaju, pokušavaju prikazati duh vremena u kojem živimo.

Ivan Skvrce