Ivana Franke: Distant Feeling

Predstavljanje knjige 11.02.2012. | subota Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 13 sati Galerija Prozori Ivana Franke
Serija grafika Waking Background i umjetnička knjiga Distant Feeling prostorni su prijevod vremenske sekvence bljeskanja svjetla korištene u instalaciji Seeing with Eyes Closed u crno-bijeli prugasti crtež. Trajanje svakog bljeska svjetlosti prevedeno je u širinu bijele pruge, a trajanje tamnih pauza između bljeskova u crne pruge.
 
Različiti vizualni podražaji koji su korišteni u
Seeing with Eyes Closed i Waking Background/Distant Feeling (bljeskanje svjetla i crno-bijele pruge) imaju, unatoč radikalnim razlikama u materijalu i domenama frekvencija, određene zajedničke fizičke osobine. Te sličnosti u dva rada proizvode donekle slična svjesna iskustva viđenja halucinantnih /prividnih slika u prostoru.

Efemerna iskustva izazvana ovim radovima otvaraju daljnje pitanje o sličnostima perceptivnih iskustava potaknutih frekvencijama različitih vizualnih podražaja. Pitamo se postoji li temeljna sličnost u odgovarajućim neuronskim aktivnostima izazvanim tim vizualnim podražajima u korteksu promatrača.  Shvatiti na koji način ove kortikalne ritmove prevodimo u svjesno iskustvo viđenja slika u prostoru onda kada nema ničega, jedna je od najfascinantnijih znanstvenih zagonetki. Upravo to iskustvo, područje je znanstvenog i umjetničkog interesa: viđenje slika zatvorenim ili otvorenim očima u izostanku izomorfnih poticaja na mjestima u prostoru na kojima se one pojavljuju.
 
 Znanost pristupa drugačijim metodama koje teže nedvosmislenosti i preciziranju nepoznatog, a umjetnost ostavlja mogućnost višesmislenog te potiče preispitivanje našeg doživljaja stvarnosti.


Seeing with Eyes Closed je instalacija s LED svjetlima programiranim da istovremeno trepere u frekvencijama između 12 i 50 Hertza, u trajanju od 3 minute i 18 sekundi. Svaki bljesak svjetlosti traje 6 milisekundi, dok je duljina tamne pauze promjenjiva. Posjetitelji su pozvani da sjednu ispred instalacije i zatvore oči, izloženi bljeskanju svjetla koje proizvodi kvazi-halucinantne vizualne doživljaje protoka slika iza zatvorenih očiju.

Grafički prijevodi instalacije – grafike
Waking Background i knjiga Distant Feeling - koriste rešetku pravokutnog vala u rasponu prostornih frekvencije između 12 i 50 ciklusa po stupnju vizualng kuta, u duljini od 560 cm. Gledatelji/čitatelji su pozvani da promatraju svaku stranicu 5 sekundi. Taj proces čitanja dovodi do pojavljivanja vizualnih iluzija sličnih moiré efektu. (Iz teksta Ide Momennejad i Ivane Franke.)


Događanje u Galeriji Prozori vezano je uz izložbu Ivane Franke u Laubi.

Ivana Franke (Zagreb, 1973.) Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te je nakon toga boravila na više studijskih programa uključujući Institut za istraživanje prostora (Institut für Raumexperimente) u Berlinu, Centar za suvremenu umjetnost Kitakyushu(CCA) u Kitakyushu, te Centar za suvremenu umjetnost PS1 u New Yorku. Predstavljala je Hrvatsku na 52. bijenalu u Veneciji 2007. samostalnom izložbom “Latency”, te na 9.bijenalu arhitekture u Veneciji 2004. zajedničkim radom “Frameworks” s arhitektima Petrom Miškovićem, Leom Pelivan i Tomom Plejićem. Realizirala je brojne projekte u suradnji s arhitektima uključujući “Room for Running Ghosts” sa studijem 3lhd 2011 i “Light Carpet” sa Studijem UP 2010. Ostale izložbe uključuju Peggy Guggenheim Collection u Veneciji 2011, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu 2011, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci 2010, Umjetnički paviljon u Zagrebu 2009, P.S.1 Centar za suvremenu umjetnost u New Yorku; Manifestu 7 2008., Reykjavik Experiment Marathon 2008. te projekt “Linienstrasse113” u Berlinu 2007. Živi i radi u Berlinu.
 
www.lauba.hr
www.association-of-neuroesthetics.org 
www.ivanafranke.net