Ivona Bačelić Grgić | Libanon

Predavanje 06.06.2024. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18.00
Libanon - zemlja bogatog kulturnog nasljeđa, svjetski poznate kuhinje, uzavrelih sigurnosnih prijetnji i života u aktualnom ekonomskom slomu, ali  zemlja nezaboravno gostoljubivih ljudi/domaćina

Pričom nas u Libanon vodi Ivona Bačelić Grgić*
. Libanon  je država u jugozapadnoj Aziji koja graniči sa Sirijom i Izraelom.  Glavni grad države je Beirut, grad feniks koji  u ratovima čak sedam puta bio razrušen do temelja. Zemlja je domovina Feničana, koji su osnovali Byblos koji se smatra jednim od najstarijih  kontinuirano naseljenih gradova na svijetu i grad po kojem je ime dobila  Biblija. Čak pet lokaliteta u zemlji je pod zaštitom UNESCO-a, a jedan od najznamenitijih je kompleks hramova u Baalebeku - među kojima se izdvaja Jupiterov hram kažu jedan od graditeljskih dostignuća starog svijeta odnosno najveći koji su Rimljani ikada sagradili.
Uz druge brojne povijesne i vjerske lokalitete, za istaknuti je svjetski poznatu libanonsku kuhinju koja je mješavina mediteranske i bliskoistočne kuhinje.
Ukratko, riječ je o jedinstvenoj kulturno i prirodno lijepoj zemlji obilježenom ratovima i potencijalnim sigurnosnim prijetnjama zbog heterogenosti kako unutar zemlje tako i zbog svojeg okružja i dugotrajnih sukoba sa susjednim Izraelom s jedne strane i ratom u Siriji. Zemlja, aktualno živi u uvjetima velike ekonomske krize, bankarskog sloma, hiperinflacije i devalvacije vlastite valute.
Niti sigurnosni niti ekonomski izazovi u kojima žive Libanonci nisu umanjili njihovu srdačnost, gostoljubivost i otvorenost prema strancima što ih svrstava u izvanredne domaćine.
 
Ivona Bačelić Grgić* ekonomistica, putopiskinja i blogerica proputovala je 52 zemlje na 5 kontinenta, posjetila je četiristotinjak gradova. Putuje sama, u društvu s prijateljima, ali i sa strancima, a ponekad  i kao voditeljica putovanja. Redovno o svojim putovanjima priča na predavanjima i tribinama diljem Hrvatske.  Autorica je zbirke putopisa Samo za taj osjećaj - putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike, objavljuje putopise i na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona, a piše i na vlastitom blogu Just for this feeling