Ivona Katalinić: Izložba slika

Izložba 06.04.2023. - 19.04.2023. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 6. travnja u 19 sati. Galerija Oblok
I. Katalinić
Izložba radova studentice diplomskog studija Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Ivone Katalinić (mentor Ante Rašić) od početka je bila dio zamisli izložbenog programa Ostvarenja u Galeriji Oblok, a koji je trebao stanovnicima najveće gradske četvrti pokazati što sve Sesvećani rade u slobodno vrijeme. No, Ivonin strpljiv i dugotrajan likovni rad pod mentorstvom, u slobodnim satima i izvan školskog sustava pretvorio se u svjesno životno opredjeljenje – naučiti kreativno se izražavati slikanjem, ali i naučiti pomagati drugima iskazivati se u toj istoj kulturnoj praksi. Dakle, biti stvarateljica i mentorica, uspostaviti, ali na osobni način, onaj isti odnos kojeg je ona proživljavala u pozitivnom okruženju Ostvarenja.
A radovi? Oni svjedoče o ozbiljnosti i zrelosti traženja vlastita izraza, a koje je zasigurno jednostavnije kad su vještine ruke i kista toliko razvijene. Prazna ploha platna pretvara se u Ivoninim očima, ali i u umu i srcu - dakle, vizualno, mentalno i emotivno – u prazan prostor u kojem osluškujući intuiciju, istražuje, odnosno djeluje potezima boja. Boje su važan gradbeni element, usuđuje se sučeliti one neočekivane (no medijski eksponirane), ali jednako tako i one komplementarne, poput žute i ljubičaste. No, u svem tom likovnom istraživanju sudjeluje i crtež, njime se ojačavaju slikane forme i osigurava njihova prepoznatljivost, a koja je zapravo vrlo fluidna, jer se u nekom dužem trenutku gledanja pretvara u razgrađeno i neprepoznatljivo. Ivonine kompozicije nisu ograničene formatom slike. Dapače, na mnogo mjesta on se rastvara i pušta sadržaj da kroz njega nestaje…
Ivona otvoreno govori da je vode emocije i svojim tekstualnim i likovnim iskazom svjedoči kako pripada ljudima 21. stoljeća koji se naglašeno bave emocijama u svim područjima djelovanja. Zanimljivo je kako taj emotivni obrat, kako ga neki nazivaju, vremenski odgovara društvenom stanju u kojem više nego li ikada teško komuniciramo i upravljamo svojim emocijama. Stoga smo i ovaj izložbeni program, motivirani društvenom odgovornošću institucija i djelatnika u području baštine, otvorili za važnu temu terapijskih mogućnosti likovnih i glazbenih umjetnosti. Pomažući i danas u Ostvarenju te odabirući nastavničko usmjerenje na studiju, Ivona Katalinić i sama daje toj temi svoj osobni doprinos.
Žarka Vujić
 
Ivona Katalinić rođena je i živi u Zagrebu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu na Slikarskom odjelu. Danas je studentica prve godine diplomskog studija Nastavničkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti na smjeru Slikarstvo (pod mentorstvom Ante Rašića). Sudjelovala je na više skupnih izložaba: na otoku Pelješcu, u mjestu Orebić 2018. godine, na izložbi Slikarskog odjela 2019. u Muzeju za umjetnost i obrt i na izložbi studentskih grafika u Surogatu. Sudjelovala je na projektu Murtić 100 u oslikavanju panela na Maksimiru. U sklopu projekta Bukovac izložila je rad u galeriji Putolovac na izložbi Vlaho Bukovac – paleta 2022. Njezini radovi mogli su se vidjeti i na završnim izložbama studenata Akademije likovnih umjetnosti na Jabukovcu. Dobitnica je Rektorove nagrade za veliki timski znanstveni i umjetnički rad u sklopu projekta Plastična morska kornjača u akademskoj godini 2021./2022. Njezin rad bio je izložen u Muzičkoj akademiji u sklopu Međunarodnog dana umjetnosti 2023. godine.

Izložba je postavljena u suradnji sa Školom crtanja i slikanja "Ostvarenje".