Iz prve ruke: Goran Gatalica

Projekt 07.04.2022. - 09.05.2022. Knjižnica Knežija
„Iz prve ruke” projekt je osmišljen s ciljem poticanja čitanja hrvatskih književnika, koji će čitati svoje književne i poetske tekstove po vlastitom izboru.
Književnost jest stvorena za čitanje, ali i za glas, kao što je to napisao nepravedno zanemareni hrvatski pjesnik latinist Ton Smerdel: „Uloga riječi vrlo je značajna u običnom, a to više u umjetničkom životu. Riječ je veliki Božji dar, ali je drugo pitanje kako se riječju služimo ili, bolje, kako je razumijemo i doživljavamo kad je čitamo napisanu u knjigama. Dobro čitanje knjiga spada u naročitu sposobnost i vještinu... (...)

Ako se čita u žurbi, onda se ne mogu doživjeti razpoloženja lica, osjećaji i ideje književnog djela. Ova brzina, kako rekosmo, stvara površnost, a ta mana kod takvog čitatelja uzrokuje samo neku naviku, koja za duh ne znači ništa, osim što ubija vrieme i duh postaje nekritičan.
Čitajmo češće glasno! Zar cijelu knjigu? Ne, Bože, sačuvaj! Ali pjesme čitajmo gotovo uviek naglas, a u drugim književnim djelima one ulomke koji su nam se svidjeli i koji u nama stvaraju estetsko čuvstvo.”

Književnost jest stvorena za čitanje, ali i za glas, što je jedan od načina da se nadiđe kakofonija svega i svačega, da se na trenutak zastane i osluhne, da se dublje zaživi i do u dno zagleda u samoga sebe.
Tek tada čovjek može onima oko sebe dati najbolje od sebe, a boljega puta od toga nema.
Ralph Waldo Emerson je to ovako izrekao: “Znati da je barem netko lakše disao jer si ti živio.”


Bilješka o piscu
Goran Gatalica rođen je 2. rujna 1982. u Virovitici. U Daruvaru je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je i stekao zvanja magistar edukacije fizike i kemije (2009.) i magistar kemije (2011.), nakon čega upisuje doktorski studij. Poeziju na standardnome književnom jeziku i kajkavskome dijalektu i haiku poeziju redovito objavljuje u brojnoj domaćoj i inozemnoj periodici, zbornicima i antologijama. Do sada je objavio četiri knjige pjesama: „Krucijalni test” (Matica hrvatska, Daruvar, 2014.), „Kozmolom” (Biakova, Zagreb, 2016.), ”Odsečeni od svetla” (DHK, 2018.) i „Jezero zmešaneh noči” (Biakova, Zagreb, 2020.). Godine 2015. za knjigu „Krucijalni test” primio je Nagradu Dani hrvatske knjige – Slavić za najbolji knjigom objavljeni prvijenac u 2014. Godine 2017. za knjigu pjesama „Kozmolom” primio je Nagradu Kvirin za najbolju knjigu pjesama objavljenu između dvaju susreta na 21. Kvirinovim poetskim susretima te pjesničku Nagradu Dragutin Tadijanović Zaklade HAZU-a. Godine 2019. za knjigu pjesama „Odsečeni od svetla” primio je Nagradu Katarina Patačić za najbolju kajkavsku knjigu objavljenu u 2018. Osim toga, Gatalica je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i nagrada; od Poljske, Italije, Irske sve do Indije, SAD-a i Japana za svoje haiku pjesme. Za iznimne rezultate ostvarene na području kulture 2018. godine primio je Plaketu Grada Daruvara i Plaketu Tihomir Trnski Bjelovarsko-bilogorske županije. Član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.