Iz prve ruke: Jasminka Domaš

Projekt 15.11.2022. - 15.12.2022. Knjižnica Knežija
Jasminka Domaš, novinarka, spisateljica i židovska aktivistica, diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Stručnjakinja je za biblijski i suvremeni judaizam te religijsku i bliskoistočnu tematiku. Obajvila je nekoliko stotina priloga s područja judaizma. Scenaristica je i autorica dokumentarnih filmova, za američku zakladu „Survivor of the Shoah”, utemeljitelja Stevena Spielberga, snimila je 253 dokumentarna iskaza žrtava holokausta. Vanjski je predavač judaizma na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, Teološkom fakultetu „Matija Vlačić Ilirik” i na Sustavnom karmelskom studiju duhovnosti u Zagrebu. Članica je PEN-a i HDP-a.
Objavila je, između ostaloga, sljedeća djela: Obitelj – Mišpaha,Tjedne minijature slobode (zbirka kratkih priča), Šabat šalom (zbirka eseja iz židovske religije), Biblijske priče - prinos razumijevanju biblijskih značenja, Rebeka u nutrini duše (roman), Židovska meditacija - istraživanje mističnih staza judaizma, Knjiga o ljubavi ili kako sam srela Anu Frank (roman koji se bavi ulogom žene u suvremenom društvu), Kabalističke poruke, 72 imena Boga, Nebo na zemlji (roman), I Bog moli - prinos istraživanju usmene židovske predaje, Žena sufi (zbirka poezije na hrvatskom i engleskom jeziku), Dan po dan - židovska duhovnost, Glasovi, sjećanja, život - prilog istraživanju povijesti židovskih obitelji, Duša je nebo (meditativna poezija), Izabrana: život Edith Stein, Ako tebe zaboravim (povijesno dokumentarna monografija), Šutljivi tumač snova. Brojna njezina djela prevedena su na mnoge jezike. Uvrštena je u „Hrvatsku književnu enciklopediju”, „Antologiju suvremene židovske ženske priče”, „Antologiju hrvatsko-židovske književnosti” i knjigu „Žene spisateljice”, objavljenu u Jeruzalemu 2013. godine.

"Jasminka Domaš danas nesumnjivo spada u sam vrh hrvatske književnosti; to je dokazala nizom sjajnih proznih i poetskih ostvarenja, ali ne samo to, učinila je i korak više: svojim je publicističkim knjigama, kao i znanstvenim prilozima (iz judaistike) uveliko pridonijela očuvanju židovske tradicije na ovim prostorima, kao i boljem razumijevanju židovske kulture uopće, koja je zahvaljujući maloj ali intelektualno profiliranoj i agilnoj zajednici uveliko sudjelovala u oblikovanju svekolike hrvatske duhovnosti minulog stoljeća..."
Jaroslav Pecnik