Izazovi suvremenih obitelji: psihološka perspektiva

Predavanje 15.05.2024. | srijeda Knjižnica Knežija Početak događanja: 17:30
Suvremene obitelji suočavaju se s raznovrsnim izazovima, od kojih su neki globalni, a neki specifični za određene lokalne sredine. Neki od najvećih izazova suvremenih obitelji su ravnoteža između posla i obitelji (radi optimizacije radnih mjesta), financijski pritisci (radi konzumerizma), tehnološka distrakcija - tehnologija olakšava komunikaciju i pristup informacijama, ali smanjuje „zajedničko obiteljsko vrijeme" (pa se smanjuje roditeljski utjecaj) - sjedilački način života i odraslih i djece (sa zdravstvenim posljedicama) i drugi. Mnogi od navedenih izazova vode problemima mentalnog zdravlja radi povišenog mentalnog opterećenja, a onda i stresa, poremećaja raspoloženja, agresivnosti, ovisnosti... Konačno, uz različite obiteljske dinamike i identitete danas je vrlo zahtjevan odgoj i obrazovanje djece za kompleksnost suvremenog svijeta. Osim što će se o izazovima govoriti, ponudit će se i načini njihova rješavanja i prevladavanja i u društvu i u obitelji.
Predavanje je organizirano povodom Međunarodnog dana obitelji, a u suradnji s Hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo.

Prof. Bojan Klapčić je psiholog s više od dva desetljeća iskustva u socijalnoj skrbi. Kako sam kaže, ima veliku sreću da radi u struci koja mu omogućuje sagledavanje osobnih i društvenih kriza na drugačiji način. No, u posljednje ga vrijeme fascinira kako ljudsko društvo ne smanjuje patnju pojedinaca i zajednica, nego je često nepotrebno uveličava. Nakon što je proveo više od 1400 forenzičkih i vještačkih psihologijskih obrada i sudjelovao u više od 700 sudskih postupaka u socijalnoj skrbi, upoznao je ljudsku patnju koja, kako kategorično tvrdi, proizlazi iz zanemarivanja mentalnog zdravlja. Radionice koje održava u suradnji s Hrvatskom udrugom za ravnopravno roditeljstvo oblik su psihosocijalne pomoći koju pruža korisnicima projekta i svim zainteresiranima.