Izgubljeni odmor

Izložba 11.06.2019. - 29.06.2019. Čitaonica i Galerija VN
Umjetnica Julia Bavyka i kustosica/autorica Ira Ferris predstavljaju IZGUBLJENI ODMOR, istraživačku i diskurzivnu platformu i četvrto izdanje projekta Mladen Stilinović Study Centre*.
 
Više radni prostor nego izložba, IZGUBLJENI ODMOR traži alternativu neoliberalnoj kulturnoj industriji i ritualnom prenaglašavanju prezaposlenosti, pretvarajući galeriju u prostor za proučavanje, razgovor i odmor. 

Od 11. do 29. lipnja, Galerija VN postat će neslužbeni arhiv ideja i radova Mladena Stilinovića. Razmotrit ćemo lijenost kao aktivnu praksu i otvoriti prostor nepredvidljivim modelima participacije i koprodukcije, potaknute Stilinovićevim provokacijama i metodologijama te poviješću samo-organiziranih umjetničkih praksi – prošlih, sadašnjih i budućih.

Također, bit će to mjesto suradnje s tekstilnim kolektivom Udruga Kamensko. Uzimajući u obzir suvremene uvjete radnika u umjetnosti (i izvan nje), IZGUBLJENI ODMOR aktivno prigrljuje politiku horizontalnosti i djelovanje snova. 


Pozivamo vas na sljedeća događanja:
 
Utorak 11.6., 19:00-22:00
Otvorenje
 
Srijeda 12.6., 19:30-21:30
Razgovor Ivane Bago i Sylvie Fortin:
Mapiranje principa gostoljubivosti
 
Četvrtak 13.6., 12:00-13:00
Disanje: praktično dijeljenje vještina
 
Subota 15.6., 11:30-13:30
Jutarnja čajanka s Udrugom Kamensko
 
Utorak 18.6., 19:30-21:30
Seminar s Katjom Kobolt iz feminističke kustoske grupe Red Mined na temu 'zajedničkog odučavanja'. Rezervirajte svoje mjesto e-mailom na lostrestzagreb@gmail.com do 14.6.

Petak 28.6., 18:00-20:00
Izgradnja nekog drugog kreveta: eksperimentalna radionica izgradnje kreveta, zamišljanje kreveta budućnosti
 
Subota 29.6., 12:00-14:00
Završno okupljanje
 
* Mladen Stilinović Study Centre započet je 2016. godine tijekom Julijine rezidencije u Frontyard Projects, ARI (and not ARI) u Sydneyu, Australija. Polazeći od Stilinovićevih tekstova, provokacija i materijala, Bavyka je započela projekt kao fiktivnu instituciju i poziv na javnu raspravu oko situacija u umjetnosti na osobnoj i društvenoj razini.

Julia Bavyka je interdisciplinarna umjetnica koja promišlja međuprostor umjetnosti i svakodnevice. Njena je praksa konceptualna i društvena, orijentirana na galeriju kao prostor diskursa i promišljanja – izvan jednostavne (re)prezentacije i prema mogućnostima zajedničkog stvaranja i doživljavanja. Ira Ferris je kustosica, autorica i podcaster. Od 2017. vodi umjetničku rezidenciju Artemis Projects u Zagrebu. Ferris i Bavyka započele su zajedno raditi 2018. kada je Ferris pridonijela Bavykinom trećem izdanju Mladen Stilinović Study Centra, pod nazivom O Radu. IZGUBLJENI ODMOR njihova je prva obuhvatnija suradnja.

Zahvaljujemo se suradnji s Udrugom Kamensko, kolektivom stvorenim nakon zatvaranja tekstilne tvornice Kamensko 2010. godine. Ustrajne usprkos krizi, radnice tvornice Kamensko krenule su od aktivističkog protesta preko preživljavanja kroz samo-organiziranje. Danas rade na modnim linijama, primaju narudžbe i stvaraju prostor gdje se cijeni zajednički rad, razmjena znanja i iskustva.

Program se odvija u sklopu Kvartovskog objektiva.