Izložba fotografija "Dvije ptice sa Savice"

Izložba 02.05.2022. - 04.06.2022. Knjižnica Savica Odjel za odrasle Tatjana Šikić
Autorica fotografija dugogodišnja je knjižnična članica i suradnica Tatjana Šikić, koja ovako opisuje događanja na svojim prozorskim klupama:
 
„Prošlog su proljeća, u prozorskoj posudi s jagodama, gugutke napravile prilično šlampavo gnijezdo i u njega snijele jedno po jedno jaje. Nakon točno 14 dana iz jaja su se izlegla dva mala čučavca, ružna ali neizmjerno zanimljiva i draga. Svakodnevno smo ostavljali hranu i vodu, roditelji su ih hranili i malci su brzo rasli. Nakon dva tjedna otisnuli su se iz posude i pozdravili nas mahanjem krilima. Danima nakon toga prolijetali su pored prozora i zaustavljali se na gablec i malo odmarali.
 
Roditeljski par, sad već s imenima dobivenima prema osobnostima (mama Šušurka i tata Gugutko), nastavio je svakodnevno dolaziti. Ubrzo su na drugom prozoru, u posudi među posađenim mladim paprikama, napravili novo gnijezdo i opet dobili dva malca. Kad su malo ojačali i počeli mahati krilima, ponekad bi nam sletjeli i na ruku. No nakon tri tjedna i oni su se uputili u istraživanje svijeta letom.
 
Šušurka i Gugutko imali su plodno ljeto, u kolovozu su po treći put dobili još dva potomka. Mladi su ptići nakon polijetanja još kratko vrijeme svraćali i pozdravljali nas pokušajima gugutanja. Tijekom zime samo su se odrasle gugutke hranile kod nas, no s početkom ljepšeg vremena na susjednom drvetu okuplja ih se čak do osam. Vidjet ćemo što nam ovo proljeće donosi, možda opet nove ptiće…“
 
Izložene fotografije prati i tematski pano, prigodnim „pernatim“ izborom naslova.

Izložba se može razgledati uživo u knjižnici ili virtualno na sljedećoj poveznici: Dvije ptice sa Savice