Izložba fotografija Oni // They – Tonyjeva priča

Izložba 06.06.2022. - 09.07.2022. Knjižnica Savica Odjel za odrasle
Izložba Oni // They prikazuje portrete izbjeglica kao pojedinaca te njihove osobne identitete i životne priče. Izvorno, izložba se sastoji od portreta četiriju modela: Mehdija, Kafieh, Safae i Tonyja, i daje novu dimenziju pričama izbjeglica u Hrvatskoj.

U Knjižnici Savica su, zbog prostornog ograničenja, postavljeni samo Tonyjevi portreti i to povodom 20. lipnja, Svjetskog dana izbjeglica.

Projekt u okviru kojega su portreti nastali provodio se 2019. u sklopu programa Festivala tolerancije, koji organizira Festival suvremenog židovskog filma, a nastao je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i UNHCR-a, u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice (JRS). Autor koncepta izložbe je Hrvoje Pukšec, producent Festivala tolerancije, a fotografije su snimili Stanko Herceg, Mare Milin, Ana Opalić i Ivan Posavec.

Izložbu portreta prati i tematski književni pano U potrazi za mirnom lukom, s izborom naslova o temi izbjeglištva.

Prema podatcima UNHCR-a iz svibnja 2022. godine premašen je broj od 100 milijuna ljudi prisiljenih na bijeg iz svojih domova diljem svijeta zbog sukoba, nasilja, povrede ljudskih prava i progona.