Izložba - Iva Japec

Izložba 15.05.2023. - 15.06.2023. Knjižnica Dubec
Iva Japec (1999., Zagreb) završila je kiparstvo na Školi primijenjene i dizajna u Zagrebu, 2019. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo. Trenutno pohađa 4. godinu u klasi Dalibora Stošića. Do sad ostvarila dvije samostalne izložbe pod nazivom „Geneza" u Sloveniji i Samoboru, te izlagala u više skupnih izložbi u Zagrebu, Samoboru i Vinkovcima. U svom radu bavi se crtežom, kombiniranjem različitih tehnika, i skulpturom, ponajviše u terakoti.
„Kroz crtež bilježim misli, ideje, služi mi kao skica za skulpture, ali tretiram ga kao i zasebni medij. U mom slučaju crtež i skulptura usporedno se razvijaju, ali na drugačiji način, želja mi je ostvariti se jednako kvalitetno i jako u oba. Svoj izraz pronalazim u glini, daje mi mogućnost brzog rada i promišljanja. Stvaram s mišlju da dočaram pokret, liričnost svakog pojedinog materijala i osobno stanje. Skulpture i crtež tretiram kao krokije, brzo i ekspresivno. Želim objediniti različite medije, koji će se međusobno nadopunjavati. Smatram kako je kontinuirani, svakodnevni rad iznimno bitan i ključ osobnog razvoja. Inspiraciju pronalazim u okolini, prirodi, trenucima kojima sam okružena i željom da ih zabilježim, poeziji, mojim preokupacijama i osobnoj imaginaciji."

Izložbe
-izložba u galeriji „Zlatko Prica", suha igla, 2008.
-izložbe radova učenika ŠPUD-a Zagreb, „Richter 100" MSU – „Buntovnik s vizijom – retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera", listopad 2017.
- Zagreb Design Week, „Nova Budućnost", Tehnički muzej Nikola Tesla, svibanj 2018.; rad u drvetu
- izložba maturalnih radova ŠPUD-a, Salon Izidor Kršnjavi, 2019.; akt u kamenu
- „Perspektiva", završne izložbe studenata ALU, 2020., 2021. i 2022.
-izložba u Galeriji fotografija Meraja, kiparske radionice  „Tvornica Zemlja", rad postavljen u parku galerije, srpanj 2022.
-samostalna izložba crteža i skulptura pod nazivom „Geneza" u Centru Medgen Borza, Rečica ob Savinji, Slovenija, rujan 2022.
- samostalna izložba crteža i skulptura pod nazivom „Geneza" u Art Room – Centar za mlade Samobor, ožujak 2023.
- grupna izložba crteža i skulptura pod nazivom „Ljepota stvaranja" u Galeriji Štekl, Gornji Grad, Slovenija, svibanj 2023.

Projekti:
- „Pepeljuga" (opera u četiri čina) Julesa Masseneta, zajednički projekt studenata pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, surađujući u izradi kostima, veljača 2020., temeljem kojeg primam „Rektorovu nagradu", za veliki timski znanstveni i umjetnički rad u akademskoj godini 2019./2020.
- „Kako vidim budućnost?", radovi izloženi na projekciji u Klovićevim dvorima, „Osmi hrvatski biennale Ilustracije", lipanj 2020.
- „Rođendan umjetnosti", radovi izloženi u prostoru Muzičke akademije u Zagrebu, siječanj 2023.

Radionice:
- sudjelovanja na likovnoj radionici IRPO pod vodstvom akademske kiparice Irene Podvorac
- 2019. i 2020. radionica Klesarske škole, Pučišća, Brač
- 2021. kiparska radionica „Zemlja", Vinkovci


iva.japec15@gmail.com
Web: ivajapec.com
Instagram: @iva__japec 
Facebook: Iva Japec