Izložba plakata „Obilježeni“ skupine dizajnerica

Izložba 21.11.2022. - 10.12.2022. Knjižnica Savica Odjel za odrasle
Izložba dizajnerskih plakata „Obilježeni“ sastoji od tri autorska plakata mladih zagrebačkih dizajnerica: Lade Kušec Deči, Hane Tintor te Franke Tretinjak i Dine Milovčić iz studia NJI3, a nastala je u okviru programa Festivala tolerancije JFF Zagreb, koji već duži niz godina organizira neprofitna udruga građana Festival suvremenog židovskog filma Zagreb.

U najavnom tekstu izložbe stoji: „Predrasude prema Romima kao manjini duboko su ukorijenjene u europskoj povijesti. Diskriminacija i netrpeljivost ne događaju se izvan konteksta kroz povijest, u kolektivnoj svijesti, javnom, umjetničkom i akademskom diskursu pristupa im se kao marginaliziranoj grupi i tako je sve ono dobro i pozitivno vezano za dugu i ozbiljnu povijest i ulogu Roma u europskoj kulturi u drugom planu. Ovu smo misao uzeli kao polaznu točku i romsko nasljeđe pokušali promotriti onkraj marginalizacije – Rome se u ovoj izložbi promatra kao ravnopravne i aktivne subjekte europske povijesti i kulture.

Izložba za cilj ima podizanje svijesti kod građana o tome tko su Romi i koji je njihov doprinos društvu, umjetnosti i kulturi. Dizajnerski plakati stoga istražuju kulturni doprinos Roma zagrebačkom, hrvatskom i europskom kulturnom prostoru. Naglasak je na promicanju i prihvaćanju različitosti. Odmiče se od predodžbe Roma kao pasivnih i marginaliziranih subjekata te ih se prikazuje kao aktivne agente u procesima izgradnje europskog zajedništva i identiteta.

Tri mlade dizajnerice iz Zagreba ponudile su svoje interpretacije i viđenje duge i važne povijesti Roma na europskom tlu. Lada Kušec Deči svojim plakatom htjela je ukazati na to koliko je romska kultura zapravo utjecala na mnogo vidova umjetnosti. Koristila je boje romske zastave zbog naglašavanja i isticanja te ideje. Umjetnici na koje se referira vrlo su poznati, stoga ciljana informacija vrlo lako nalazi put do publike. Smatra da je ovo potrebno stalno ponavljati kako se romski utjecaj ne bi zaboravio i zanemario. Franka Tretinjak i Dina Milovčić iz Studia Nji3, kotač, prepoznatljivi emblem zastave Roma, prikazale su kao aktivni pokretač unutar sustava. Ideja je bila prikazati integraciju kao ključ skladnog funkcioniranja različitih društvenih skupina u cjelini. Hana Tintor za svoj je plakat rekla: “Cvijet poklanjamo onima koje volimo i simpatiziramo. Vizual simbolizira romsku kulturu, prijateljstvo, razmjenu i prihvaćanje.”

Knjižnica Savica prvi je javni prostor u kojem će plakati biti izloženi pa ovu izložbu posvećujemo uspomeni na Zuhru Amedovsku Diljaj (15. 12. 1966. – 15. 12. 2021.), našu prerano preminulu djelatnicu.

Džikaj kamav, ni merav.                              Dok volim, umrijeti neću.
E dudesa mo dji pherav.                             Od svjetlosti u duši živjet ću.
So o Del šaj, me kerav.                               Što može Bog, ja radim.
Ilesa o them astarav.                                   Moje srce vaza je za svijet.
Merimaske o drom phandav.                       Smrti, izgubila si put.
 
Džikaj kamav, bajrijav.                                 Dok volim, rastem.
Si te ovav, ni merav.                                    Bit ću, smrt neću.
Sasto them ka baxtarav.                              Usrećit ću cio svijet.


Romska narodna pjesma

Izložba se može razgledati i na stranici Knjižnice Savica na Facebooku: Izložba plakata „Obilježeni“ skupine dizajnerica