Izložba Renata Ladović Meštrović

Izložba 16.01.2018. - 15.02.2018. Knjižnica Dubec
Renata Ladović Meštrović rođena je u Zagrebu, 22.6.1971. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, odjel grafike. Diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 1996. godine, klasa prof. Frane Para. Od 1997. do 2002. godine radi kao profesorica stručnih predmeta u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi u Zagrebu. U tvrtkama Hermes-inter (2003 - 2009.), Hermes nautika (2009 - 2011.) te Bura brodovi (2011 -) zaposlena je kao grafički i industrijski dizajner. Poslijediplomski specijalistički studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završava 2015. godine, uže područje duboki tisak, mentor prof. Frane Paro. Izlaže od 1991. godine. Živi i radi u Zagrebu.
„Renata na malim formatima ostvaruje doista maštovita i u nekim primjerima nadasve složena kompozicijska rješenja. Ona, zapravo, svjesno balansira na granici svojevrsne kaotičnosti, ali pritom uvijek uspijeva zadržati i neprijepornu unutarnju logiku svih podastrijetih nam likovnih sklopova. Uostalom, i sam naziv Buka u kanalu podrazumijeva ogromnu količinu vizualnih informacija odnosno oblika najrazličitijeg podrijetla što - kao likovna umjetnica na takve će pojave Renata biti posebno osjetljiva – kontinuirano i simultano (pre)opterećuju naše osjetilo te tako nužno rezultiraju određenim percepcijskim kaosom. Doista fascinira način kako se umjetnica poigrava planovima, kombinira organičke s geometrijskim formama te sumprotstavlja i istodobno usklađuje figuraciju i apstrakciju.“
Vanja Babić - citat iz predgovora izložbi Buka u kanalu u Galeriji Kaj, Zagreb, 2015.
"Gore navedeni koncept „Buka u kanalu“, razlikuje se od novog koncepta po materijalnosti samih grafičkih listova; naime, kako bi si olakšala prostornu manipulaciju istim, grafike sam odlučila plastificirati. Plastifikacijom nježnog grafičkog lista izgubila sam taktilnost grafičkog papira, ali sam dobila nekoliko novih likovnih dimenzija; ti mali grafički listovi (osim svojom pričom) prostor sada osvajaju i skulpturalnošću, a odbljesak s plastične folije pridonosi novom načinu vizualne komunikacije između grafičkih listova, te komunikacije grafičkih listova s prostorom i posjetiocima, ali s istom pričom u pozadini...buka u kanalu." objašnjava o izložbi sama autorica.