Sanjam, letim, živim

Izložba 15.09.2021. - 15.10.2021. Knjižnica Božidara Adžije Milkica Ursa
Foto: Društvo multipla skleroze Grada Zagreba
U sklopu manifestacije Dani europske baštine 2021. g. – s temom Baština za sve – u organizaciji  Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u slobodnom prostoru Knjižnice  predstavljamo interaktivnu izložbu „Sanjam, letim, živim!“. Njezine sastavnice čini prezentacija o uspješnoj inkluziji Udruge i Centra OZANA, Društva multiple skleroze Grada Zagreba, Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment te Knjižnice kao promotora različitih građanskih zajednica ujedinjenih oko istoga, a to je međusobna potpora i pomoć za lakši život osoba kojima je neophodna, uz obitelj, i briga zajednice.
Udruga i Centar OZANA, u sklopu koje djeluje Štrikeraj café, počela se oblikovati u smjeru projekta „plesti s namjerom“. Cilj im je svojim radom pomagati drugima i stvoriti zajednicu koja to prepoznaje i podržava, te na taj način vještine i sposobnosti prenosi novim naraštajima. Među prvima takve vrste bio je projekt „Sanjam, letim, živim!“ u kojemu su korisnici i prijatelji OZANA-e iskukičali, ispleli i isfilcali 4.560 leptira narančaste boje – simbola nade oboljelih od multiple skleroze. Prodavali su ih dvije godine na različitim lokacijama. Prikupljena sredstva usmjerena su za nabavu asistivne tehnologije za predškolski program OZANA-e te za sprave za pasivno vježbanje članova DMSGZ-a uz podršku velikog broja pojedinaca, ali i organizacija iz zemlje i inozemstva. Preostali leptirići podijeljeni su putnicima na letu Croatia Airlines-a čime je akcija zaokružena, a svjesnost i podrška o toj opakoj bolesti, nadamo se, podignuta. Takvim načinom rada osigurava se kvalitetnija i obuhvatnija socijalizacija i integracija korisnika u svakodnevni život te promoviraju njihov rad i sposobnosti.
Izložba je tematski popraćena knjižnim izlogom, posebno odabranim u ovoj godini čitanja, o waldorfskoj pedagogiji, alternativnim školama, multiploj sklerozi, integraciji kulture u turističku ponudu i inkluzivnom obrazovanju.
U izvedbu projekta uključeni su i studenti zagrebačkog visokog učilišta Bernays, koje snažno podržava događaj. Oni u okviru stručne prakse  pomažu u izvedbi projekta te osvještavaju javnost o povezanim temama. Kulturu i volontiranje na taj način žele integrirati u turističku ponudu i u rad neprofitnih udruga i društava.
Posjetitelji izložbe moći će nakon razgledavanja sami iskukičati ili isplesti leptiriće po želji, koji će se donirati za Štrikeraj café.
 
 
Izbor građe možete vidjeti na našem katalogua prezentaciju izložbe možete pogledati ovdje.