Izložba u gostima - Žene u promociji turizma Hrvatske

Izložba 17.11.2022. - 15.01.2023. Knjižnica Medveščak Odjel za odrasle, Trg žrtava fašizma 7 Jasenka Kranjčević, Institut za turizam i Anamarija Starčević Štambuk, Institut za etnologiju i folkloristiku
Institut za turizam je temeljem donacije arh. Aleksandera Lasla i građe iz knjižnice Instituta za turizam te u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku, kao i drugim turističkim i baštinskim ustanovama tijekom 2022. godine priredio tri izložbe i rasprave na temu “Žene u promociji turizma Hrvatske”.
 
Prva je izložba obuhvaćala period do 1918. godine, druga period između dva rata i treća u doba socijalizma. Materijali prikupljeni za izložbe prikupljeni su iz objavljenih putopisa, turističkih vodiča, plakata, prospekata, razglednica, kao i drugih materijala sitnog tiska.
 
Sadržaj izložbe obuhvaća žene iz viših i nižih društvenih slojeva (npr. autorica putopisa o Hrvatskoj - engleskinje M. Holbach i hrvatice D. Jarnević - planinarke i spisateljice), žene političkog utjecaja Sofije Jelačić (koja se liječila u Topuskom i organizirala bal u Topuskom, a o kojem je pisala D. Jarnević), žene na plakatima za more (npr. kuharice, sobarice, žene u narodnim nošnjama iz cijele Hrvatske i sl.

U izlozima knjižnice postavljen je izbor panoa iz sve tri izložbe.