Izložba - "Zemlja vjerskih sloboda"

Izložba 15.03.2024. - 19.04.2024. Dječja knjižnica ''M2'' Dr. sc. Vanja-Ivan Savić, Dominik Vuković
Dr. sc. Vanja-Ivan Savić, Dominik Vuković
Postoji zemlja u kojoj se svi mogu veseliti običajima i sudjelovati u slavljima koja se zovu blagdani. Blagdani su dani kada ostavljamo svoje redovite poslove po strani da bismo sa svojom zajednicom i najmilijima slavili Boga, koji je prisutan u našim životima. Možda drugi ne vjeruju na isti način kao i mi, ali je nama to važno i želimo tu radost podijeliti sa svojim najmilijima, ali i s drugima koji prihvaćaju način na koji mi živimo. Ne moramo misliti i vjerovati isto da bismo se razumjeli i poštovali i zajedno se radovali.

(iz Uvoda)

Iz recenzija:

…Autor je uspio na poseban način napisati jedan sažetak vjerske raznolikosti koja djeci objašnjava zajedničko i različito među pripadnicima različitih vjera odnosno onih koji ne vjeruju. Djelo je prvenstveno namijenjeno djeci predškolske dobi i niže osnovnoškolske dobi, različitog predznanja o religijama, koji neizbježno nose svoje specifičnosti, ovisno o dobi učenika i o mjestu iz kojega dolaze, s ciljem da ih približi drugima i drukčijima. Metodologija pristupa je besprijekorna, dodatna je vrijednost i u ilustracijama. Prikladnost jezika, stila, su bez primjedbi i za svaku pohvalu. Kao Rabin i kao profesor na Katedri za Judaistiku zagrebačkog Sveučilišta smatram da je relevantnost ovog djela od velikog značaja za boljitak hrvatskog društva. Mišljenja sam da će ova knjiga uvelike pridonijeti odgoju i edukaciji djece kao i šire zajednice o poznavanja drugih vjerskih zajednica, te prihvaćanja drugih i drukčijih. Knjiga će biti vrlo korisna za rad u vrtićima i osnovnim školama za promicanje međuljudskogpoštovanja i tolerancijete kao dobrodošlo osvježenje u okviru edukativnihdjela za djecu, s područja ekumenizma, tolerancije i međureligijskog dijaloga…

Izv. prof. dr. sc. Kotel DaDon

Glavni rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj
…Slikovnica “Zemlja vjerskih sloboda”, autora izv. prof.dr.sc. Vanje-Ivana Savića, stručnjaka za pitanja pravnih dimenzija vjerske slobode, kao jednog od temeljnih ljudskih prava, izvrsno je koncipiran materijal koji govori o ovoj važnoj temi na način primjeren dječjoj dobi i tako djeci daje osnovne informacije, uz izvrsne ilustracije Dominika Vukovića, o kršćanskim i drugim vjerskim zajednicama, kao i o onima koji ne pripadaju ni jednoj vjerskoj zajednici niti se smatraju vjernicima. Tekst o svakoj zajednici i skupini govori s poštovanjem, ukratko ih predstavljajući, imajući u vidu ciljanu publiku kojoj je slikovnica namijenjena. Koliko je meni poznato ovo je prva slikovnica za djecu koja se ovom važnom temom bavi na ovaj način i od srca pozdravljam njeno objavljivanje.

Prof. dr. sc. Željko Tanjić
Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta


O autoru:
 
Dr. sc. Vanja - Ivan Savić profesor je prava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Radio je u odvjetništvu, gospodarstvu te na Pravnom fakultetu i Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu gdje je između ostalih osmislio i vodio kolegije Religija i pravni sustavi Bliskog istoka i sjeverne Afrike te Hrvatsko društvo i vjerske slobode. Autor je brojnih radova iz područja vjerskih sloboda, rada vjerskih zajednica i prava i ekumenizma. Predavao je kolegij Pravo, religija i politika u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama na sveučilištu DePaul u Chicagu. Član je međunarodnog i afričkog konzorcija za pravo i religiju te član Komisije Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije.

Vjeruje u pravo svakog čovjeka da slobodno živi svoja uvjerenja, pri čemu se poštuju uvjerenja drugih, te javni poredak društva u kojem živi.
Voli stripove, ilustracije i likovnu umjetnost te dječju književnost koja mu pomaže da ne zaboravi dječji pogled na svijet.
 
O ilustratoru:
 
Dominik Vuković rođen je u Zagrebu 1990. godine. Završava Akademiju u klasi Svjetlana Junakovića 2015. godine. Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama i radionicama te izlaže na nekoliko grupnih i četiri samostalne izložbe. Surađuje s raznim hrvatskim izdavačkim kućama. Ilustrirana novela “Dugog putovanja cilj” Michaela Endea, slikovnice “San ljetne noći” Zorana Ferića i “Muha u ateljeu” Sanje Lovrenčić uvrštene su među 25 najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga 2019. i 2020. prema izboru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Za autorsku slikovnicu “Svjetlana i sni o letu” dobio je nagradu “Grigor Vitez”.
Živi i radi kao freelance ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu, a od 2019. radi kao vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Grafičkom odjelu.