Izrada bakinih kolača
Radionica
09.11.2012. | petak
Knjižnica Kustošija
Početak događanja: 13 sati
Odjel za djecu i mladež
Tko kaže da je knjižnica mjesto samo za posudbu lektire i da u njoj nema zabave?! Knjižnica nije mjesto samo za posudbu knjiga i pisanje domaćih zadaća uvjerili su se i naši prijatelji, učenici šestih razreda osnovne škole Otona Ivekovića iz Kustošije. Oni su u našoj knjižnici sudjelovali na radionici izrade bakinih kolača koju smo dogovarali tjednima prije. Nabavili smo sve potrebne namirnice i pribor za izradu kolača kao i pećnicu. Tako se u našoj radionici našlo brašna, šećera, ruma, jaja, margarina, ulja, vrhnja i još puno toga za izradu odličnih bakinih kolača. Odlučili smo se za izradu dviju vrsta tradicijskih hrvatskih kolača, “keksa na mašinu“ i fritula. Organizirali smo se u dvije radne grupe „keksiće“ i „fritulice“ koje su se spretno izmjenjivale u pojedinim etapama izrade kolača. Svi smo tako mijesili, valjali, oblikovali, pekli i aranžirali kolače. Ispekli smo kilogram keksa i kilogram fritula, a onda smo se počastili našim slatkim radovima. Ovo je bila najslađa i najveselija radionica ove godine u našoj knjižnici te smo se odmah dogovorili za skori ponovni susret jer tko može odoljeti tako slatkom prijateljstvu i veseloj suradnji. U godini međugeneracijske solidarnosti naše bake i mame mogu biti ponosne na nas, a možda nekog od nas čeka i slastičarska budućnost, tko zna???Naši isprobani recepti:
|
KEKSI NA MAŠINU 80 dag oštrog brašna 25 dag šećera 15 dag margarina malo vrhnja 4 cijela jaja 1 prašak za pecivo 1 vanilija šećer malo naribane limunove korice Sve sastojke zamijesiti, staviti u stroj, izraditi kekse te staviti peći na oko 220 stupnjeva. Paziti kekse da ne izgore. |
FRITULE 1 ½ čaša (od jogurta) brašna 1 jogurt 1 jaje 1 žlica šećera malo soli ruma po želji 1 vanilija šećer Sve zamijesi i peci na jako ugrijanom ulju. Pečene fritule pospi šećerom u prahu. |
