Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)

Izložba 29.11.2016. - 12.12.2016. Čitaonica i Galerija VN

Serija izložbi koje se temelje na kolekciji Kontakt posvećeno Mladenu Stilinoviću


DRUGA EPIZODA 29/11 – 22/12/2016.
 

Seksualnost, starenje i smrt u fokusu druge epizode projekta Janje moje malo

Druga epizoda sedmomjesečnog projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) započinje u utorak 29. studenog u 18. 00 sati otvorenjima izložbi u Galeriji VN, Galeriji Greta i Institutu Tomislav Gotovac. Nastavljajući kritičku kontekstualizaciju zbirke Kontakt iz Beča i produbljujući neke od tematskih cjelina predstavljenih u prvoj epizodi, druga epizoda fokusira se na pitanja seksualnosti unutar privatne i javne sfere te društvenog odnosa spram procesa starenja i smrti. Kustosice cjelokupnog projekta su Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Kathrin Rhomberg.

Institut Tomislav Gotovac, posvećen istraživanju, zaštiti i promociji Gotovčevog rada, djeluje u stanu u kojem je umjetnik proveo posljednje godine života. Institut predstavlja svojevrsnu "zatečenu" instalaciju nastalu specifičnim Gotovčevim tretiranjem nađenih i svakodnevnih predmeta i njegovim sveobuhvatnim pristupom kojem je, u maniri radikalnih umjetničkih praksi 20. stoljeća, cilj bio brisanje granica između života i umjetnosti. U dijalogu s Gotovčevim kontinuiranim interesom za konfrontaciju s malograđanskim predrasudama i za transformativne mogućnosti tijela u javnoj sferi, u Institutu će biti izložena site-specific instalacija ruskog suvremenog umjetnika Nikolaja Olejnikova, člana grupe Chto Delat, te dio fotografskog ciklusa poljske umjetnice Ewe Partum Samo-identifikacija (1980.). Ciklus Ewe Partum u kojem umjetnica stvara začudne kompozicije umećući svoje golo tijelo u fotografije urbanih scena Varšave nastavlja se u Galeriji Greta, gdje će biti izložen s radovima Mladena Stilinovića i VALIE EXPORT.

Teme vezane za pitanja društvene uvjetovanosti odnosa prema tijelu, rodnim stereotipima, seksualnosti, starenja i smrti će se u Galeriji VN predstaviti radovima umjetnika različitih generacija: Gete Brătescu, Anne Daučíkove, Tima Etchellsa, Tomislava Gotovca, Iona Grigorescua, Tibora Hajasa, Nikolaja Olejnikova i Artura Żmijewskog. Izbor radova Tomislava Gotovca, posuđenih iz zbirke Sarah Gotovac, u Galeriji VN uključuje i prvi put izlaganu seriju Humor, duhovitu i nekorektnu seriju kolaža koja ismijava sve oblike društvenih konvencija vezanih uz seksualnost i njenu reprezentaciju.

Za vrijeme trajanja druge epizode i dalje su otvorene izložbe u Galeriji Nova i stanu Softić. Treća epizoda započinje 16/12/2016 novim izložbama u Galeriji Nova, stanu Softić i prostoru Pogona Jedinstvo.


Galerija VN
Ilica 163a
29/11 – 10/12/2016.
pon – pet 8 – 20h, subota 8 – 14h

Institut Tomislav Gotovac
Krajiška 29
29/11 – 22/12/2016.
uto – pet 12 – 20h, subota 11 – 14h

Galerija Greta
Ilica 92
29/11 – 4/12/2016.
pon – pet 12 – 20h, subota i nedjelja 11 – 17h

Izložbe otvorene u Galeriji Nova i stanu Softić u sklopu prve epizode traju do 10/12/2016.
Galerija Nova, Teslina 7
Stan Softić, Gajeva 2 / 6 (ulaz u pasaž nebodera s Trga bana Jelačića) uto – pet 12 - 20h, subota 11 – 14h

Realizirano uz pomoć:
Austrijski kulturni forum Zagreb
Erste Foundation
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba Hrvatski Audiovizualni Centar Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Zaklada Kultura Nova

Medijski partner:
Kulturpunkt.hr