Javna čitanja: Praizvedba/Predstavljanja Lala Raščić

Performans 25.10.2016. | utorak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 19 sati Galerija Prozori Lala Raščić
Lala Raščić izvest će performans "Prokleta Brana" koji razvija od 2010., a koji govori o distopičnoj budućnosti.  "Lalina čitanka" obuhvaća Laline scenarije prezentirane kroz heterogeni materijal tekstova, ilustracija i dokumentacije izvedbi. O knjizi će govoriti Lala Raščić i dizajnerica izdanja Ivana Vučić. 
"Lalina čitanka" bit će dostupna po promotivnoj cijeni.
 
Lala Raščić  rođena je u Sarajavu, Bosna i Hercegovina. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njezin rad obuhvaća instalaciju, video, performans i slikarstvo. Kao pozvana umjetnica boravila je, između ostalog, na rezidencijama na Rijksakademie, Amsterdam; Platform Garanti, Istambul;  Cite des Arts, Pariz i Kultur Kontakt, Beč.  Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama u regiji i šire. Dobitnica je nagrade Future of Europe Art, Alpha 2000 i u užem je izboru za nagradu Henkel Art za 2013. Nedavno je zlagala na 54. oktobarskom salonu, Beograd (2013.); te priredila izložbe Nema zemlje do slobode, Galerija SIZ i Mali salon, Rijeka (2013.); Whatever the Object, GfZk, Muzej suvremene umjetnosti u Leipzigu (2013.); A Load from the Inside – Reviewed, Muzej Sigmunda Freuda, Beč (2011.), te Prokleta brana, POGON, Jedinstvo, Zagreb (2010). Radovi su joj uvršteni u privatne i muzejske zbirke u Sarajevu, Zagrebu i New Orleansu. Živi između Zagreba – kao članica HDLU i HZSU; Sarajeva – gdje je u upravom odboru organizacije Crvena; i New Orleansa – kao članica galerije Good Children koju vode umjetnici.
 
Lala Raščić | lala.rascic@gmail.com | http://lalarascic.com
 
 
 
Javna čitanja niz je godišnjih susreta na kojima vizualni umjetnici čitaju naglas okupljenim slušateljima. Moguće su različite intermedijalne izvedbe, reaktivacije postojećih tekstova popraćene performansima, videom, tekstovnim intervencijama ili jednostavno čitanje naglas. To je jednokratan i efemeran umjetnički događaj, svojevrsna "društvena instalacija" gdje umjetničko i gledateljsko polje djelovanja interferiraju u neposrednoj interakciji.