Jelena Martinović: Moje boje Himalaje

Izložba 20.03.2023. - 10.04.2023. Knjižnica Vladimira Nazora Jelena Martinović
Izložba se održava u sklopu Festivala knjiga i planina "Brdo knjiga" izdavačke kuće Libricon.

„Slikarstvo Jelene Martinović prožeto je impresijama iz prirode s njezinih planinarskih ekspedicija te se odlikuje delikatnim likovnim rukopisom koji bilježi karakter stabala i planinskih krajolika, samotnih prijevoja s krševitim tlom, obraslih rijetkom travom koja se probija kroz nakupine kamenja.
Jednako tako i njezini likovni zapisi s Himalaje dočaravaju atmosferu samotnog planinskog carstva, gdje su boje prigušene u bjelini snježnog pokrivača, kroz koji se probijaju jakovi – krupna dugodlaka goveda, poznata po svojoj izdržljivosti u nošenju tereta kroz teško prohodne planinske predjele. Kao izvrstan animalist, Jelena u par osnovnih poteza ocrtava njihove masivne pognute glave, rogove i resastu, zapletenu dlaku. Intenzivno plavetnilo neba natkriljuje kampove alpinista i njihove šatore ukopane u snijegu, uronjene u tišinu veličanstvene prirode.”
Iz teksta Krešimire Gojanović s portala Zagrebački likovni umjetnici
 
Zaljubljenik sam u prirodu i slikam slike inspirirane prirodom.
Moja radoznalost i ljubav prema planinama odvela me i na najviše planine svijeta - pa sam tako sudjelovala i na prvoj hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji na Cho Oyu - 8201m visok himalajski vrh, šesti po visini na svijetu.
Što je za mene Himalaja? Da li je to “samo” alpinistički podvig ili uspon mog života? Često čujem pitanje: kako ti je bilo na Himalaji, tom snjegu, ledu i rijetkom zraku? Kao prvo, teško je nekom tko to nije iskusio predočiti i opisati. Najtočnije je kad kažem da mi je bilo ekstremno teško i ekstremno lijepo. U svakom slučaju, to je pustolovina koja je jako utjecala na moj život. Nikad mi nije bilo teško pomicati svoje fizičke granice, najviše se volim natjecati sama sa sobom i propitivati se kroz razne segmente života. A u svakoj izazovnoj situaciji tražim duhovnu snagu i priliku za rast. Tako je bilo i na ekspediciji - mnogo prilika za postavljanje novih ciljeva i pomicanje granica kroz povezivanje sa svojom unutarnjom snagom. 
Na Himalaji sam bila najekstremnije suočena sa sobom i vlastitim granicama, vlastitom snagom volje. To su situacije u kojima se čovjek sam pred sobom ogoli do svoje biti, odbaci sve što mu je prikrpano u životu i suoči sa svojom srži. To je taj dio ekstremno teškog i ekstremno lijepog. Tijelo je samo “vozilo” koje naš duh “vozi”… i ono će nas provesti kroz najrazličitije scenarije, ukoliko nas naš duh tamo navigira. Zbog toga mi je fizički aspekt napora na ekspediciji samo služio da se upoznam dublje i bolje. Pasala mi je izoliranost od vanjskog svijeta i civilizacije. Uživala sam u beskrajnoj bjelini snijega i neobično plavom plavetnilu neba. Noćima koje su bile vedre, nebo se osulo milijunima zvijezda koje sam zbog velike hladnoće samo nakratko pogledala prije nego bih zatvorila ciferšlus šatora i zavukla se u debelu vreću za spavanje - u kojoj bi me dočekala hladnoća i prigrlila me. 
Tražeći taj himalajski mir, čistoću duha i svoju snagu, rado se vraćam Himalaji kao motivu za slikanje i u svojim slikama ponovo izgubim u njenoj beskrajnoj bjelini.
 Jelena Martinović
  
U sklopu izložbe održana je radionica Ekspedicija (na brdo knjiga).

O autorici:
Jelena Martinović je vizualna umjetnica rođena u Varaždinu. Njezin je rad inspiriran prirodom gdje provodi puno vremena.
Godine 2007. sudjelovala je u prvoj hrvatskoj ženskoj himalajskoj alpinističkoj ekspediciji na vrh Cho Oyu (8201 m), što je uvelike pridonijelo njezinoj umjetničkoj inspiraciji i težnji. Jelenin umjetnički fokus je na traženju slobode i lakoće kroz razigranost i istraživanje te u slikama često mijenja i kombinira umjetničke tehnike.
Jelena je diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, sudjelovala na brojnim likovnim simpozijima i radionicama u zemlji i inozemstvu, poput umjetničkog simpozija u Turskoj-Kapadokiji 2010. te predavanja i izložbi na Moskovskoj akademiji tijekom Olimpijskih igara u Moskvi 2013. godine.
Sudjelovala je u mnogim umjetničkim projektima kao što su rezidencijalni boravak na umjetničkoj radionici As tide, Heimat, Graz, realiziran u suradnji s Next Graz i Pistoletto, Biella Foundation te predavanje Art, Nature and Sports u Moskovskom liceju na Međunarodnom simpoziju Moskovske akademije umjetnosti i Akademije znanosti u Moskvi, 2009. i 2014.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika  Zagreb i Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika i likovnih kritičara. Živi i radi u Zagrebu.


Pogledajte fotografije s izložbe.