Jelena Martinović: O zelenom

Izložba 13.03.2023. - 05.04.2023. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 17. ožujka 2023. godine u 19 sati Galerija Oblok
J. Martinović
Slikarstvo Jelene Martinović prožeto je impresijama iz prirode s njezinih planinarskih ekspedicija. Odlikuje se delikatnim likovnim rukopisom koji bilježi karakter stabala i planinskih krajolika, samotnih prijevoja s krševitim tlom obraslih rijetkom travom koja se probija kroz nakupine kamenja. Vretenasto granje bukve koje se povija na vjetru, sivkasto zelene krošnje crnogoričnog drveća otpornog na zimsku studen i krivudava debla u šumarcima odašilju dojam mira i svježine u tom carstvu kamenih gromada, reljefnih udubina, ponikvi i škrapa, na škrtoj zemlji šibanoj jakim burama i olujnim vjetrovima.
Divlji velebitski konji u stalnoj potrazi za novim pašnjacima po nepristupačnim gorskim predjelima sa svojim čvrstim tijelima u trku preko puste zemlje prikazani su u igri dinamičnih tekstura i prozračne pozadine ili u mirnom predahu pod plavetnilom oblačnog neba. Velebit je na njezinim zapisima bogat raznom florom. Njegov karakter Jelena precizno istražuje u tehnici crteža, akrila i akvarela te nam se otvara u širokim perspektivama koje naglašavaju njegovu monumentalnost s pastelno razblaženim tonovima koji stvaraju dojam raznolikog života koji vibrira u planinskim dubinama.
Iz teksta Krešimire Gojanović na portalu Zagrebački likovni umjetnici
 

Jelena Martinović vizualna je umjetnica rođena u Varaždinu. Njezin rad inspiriran je prirodom u kojoj provodi puno vremena. Godine 2007. sudjelovala je u prvoj hrvatskoj ženskoj himalajskoj alpinističkoj ekspediciji na vrh Cho Oyu (8201 m) što je uvelike pridonijelo njezinoj umjetničkoj inspiraciji i težnji. Jelenin umjetnički fokus je na traženju slobode i lakoće kroz razigranost i istraživanje. U slikama često mijenja i kombinira umjetničke tehnike. Jelena je diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, sudjelovala na brojnim simpozijima i radionicama u zemlji i inozemstvu, poput umjetničkog simpozija u Kapadokiji 2010. te predavanjima i izložbi na Moskovskoj akademiji tijekom Olimpijskih igara u Moskvi 2013. godine.
Sudjelovala je u mnogim umjetničkim projektima kao što su rezidencijalni boravak na umjetničkoj radionici „As tide“, „Heimat“ u Grazu, realiziran u suradnji s „Next Graz“ te fondacijama Pistoletto i Biell. Održala je predavanje u Moskovskom liceju na Međunarodnom simpoziju Moskovske akademije umjetnosti i Akademije znanosti u Moskvi 2009. i 2014. godine. Živi i radi u Zagrebu.

 Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.