Josip Drdić : Izmicanje_izložba diplomskog rada

Izložba 04.06.2022. - 30.06.2022. Knjižnica Dubrava Početak događanja: 12 sati Čitaonica dnevnog tiska
Josip Drdić
Umjetnički projekt, rad Izmicanje, predstavlja interupciju umjetnosti u javni prostor koja se provodi kao participativna praksa između zajednice i “grupe” u svrhu razvijanja svijesti o upotrebi i mogućnostima javnog prostora.
 
Pozadina problema umjetničkog istraživanja se temelji na činjenici kako se javni prostori i površine sve više koriste u svrhu ostvarivanja kapitalističkih strategija. Problem javnog prostora u radu Izmicanje istražuje se umjetničkim izvedbama, radovima tj. interupcijama na javnom prostoru u svrhu aktivacije zajednice za sudjelovanjem i korištenjem javnog prostora kao mjesta vrijedno susreta. Rad Izmicanje kroz participativnu praksu nudi javni prostor zajednici preko direktnog odnosa s umjetnošću. Teorijsko polazište rada se temelji na knjizi: Invencija svakodnevice, M. De Certeaua u kojoj autor istražuje i otkriva sustave proizvodnje visoke kulture, taktike potrošača i njihov međusobni odnos. Zato je Izmicanje suprotno od visoke kulture, koja je prema De Certeau u proizvođačkom vlasništvu elite. Taj proizvođački sustav pojedince pretvara u potrošače preko javnog prostora. Iz tog razloga, rad Izmicanje na javni prostor vrši interupciju s umjetnosti kako bi se pojedinca ili zajednicu izmaklo iz uloge potrošača u automatiziranoj svakidašnjici. Projektom Izmicanje pojedinci zajednici vraćaju mogućnost djelovanja na javnom prostoru zaustavljanjem i susretom u prolazu.
 
Izložba Izmicanje, u čitaonici knjižnice Dubrava, na site-specific način predstavlja dosadašnjih opus interupcija, tj. umjetničkih izvedbi nastalih u prolazu Hrvatskog proljeća 38. Ovom izložbom Izmicanje ne prestaje s djelovanjem na javnom prostoru nego otvara pregled taktika, instrumenata i metoda za stvaranje mjesta susreta.
 
Grupa: ...grupa se sastoji od skupine pojedinaca iz različitih kulturnih područja. Neki od njih su umjetnici, studenti, znanstvenici, stanari zgrade...ljudi iz svakodnevice koji su se susreli u prolazu Hrvatskog proljeća 38.
 
Bruna Jakupović, Luka Tomić, Marianna Nardini, Sven Jozić, Leonard Lukinec, Borna Ivanuša, Andrej Greguranić, Milk Trift, Ivana Stečuk, Pavle Kocanjer, Paula Tončić, Jelena Bogdanić, Matej Barić, Ljubica, Josip Drdić...grupa nije ime, nego naziv za otvorenu skupinu pojedinaca koja mijenja oblik ovisno o trenutku.

Otvorenje izložbe će biti u subotu, 4. lipnja 2022. godine u 12 sati, a izložba će biti otvorena do 30. lipnja 2022.
 
#izmicanje