Juriša Boras: A Million Dollar Cube

Izložba 15.12.2006. | petak Čitaonica i Galerija VN Početak događanja: 20 sati Juriša Boras
Kako u ekonomskom tako i u društvenom politickom i umjetnickom miljeu dolar predstavlja simbol. Putanja razvoja dolara kao valute – kao jedine meritorne u sustavu vrednovanja u kontekstu ovoga projekta nije ni bitna. Ovdje je bit samo u njegovu simbolu, metaforicnoj i doslovnoj vrijednosti koju dolar u sebi nosi i poima u ljudskoj predodžbi.

Cjelokupni Projekt «A million dollar cube» zasniva se na ljudskoj predodžbi, moglo bi se cak reci i fikciji, maštariji, poimanju koje u našoj ljudskoj memoriji predstavlja konacnu i jedinu varijablu u sustavu vrednovanja – a million dollar.

Ovim projektom umjetnik upravo problematizira i pokušava demistificirati tu ljudsku predodžbu nedostižnog životnog milijuna ( kao simbola uspjeha ) kojim su mjerljive sve stvari oko nas bilo one materijalne ili pak intelektualne tvorevine. Ovim projektom on ujedno i postavlja pitanje na koje ni sam ne zna odgovor, a na koje se nada da ce ga kritika možda dati: Kakvi su zakoni tržišta vrednovanja umjetnine sada kad je utrošak za stvaranje tog djela jednak milijunu dolara. Ima li smisla umjetnicko djelo – njezinu umjetnickost vrednovati i valorizirati u kategorijama platežnih sredstava. Je li nominalna vrijednost materijala od kojeg je sacinjeno djelo postala sada bitnija i u vrijednosnom smislu bitnija od vrednovanja djela umjetnickim od uvaženog mišljenja kriticara i kustosa.

Kakav god konacan ishod bio, cilj jest da ovaj projekt ima jednu drugu vrijednost- vrijednost humanitarnog. Naime, ta nedostižna ideja milijuna dolara koja ce jednom ipak postati dostižna (nakon prikupljenih donacija), nece biti zauvijek zarobljena u lijepo oblikovanoj kocki naših želja i nadanja, to umjetnicko djelo imat ce svoj vijek trajanja i tako ce i na taj nacin problematizirati smisao djela – ova umjetnost bi se trebala pretociti u donaciju nekoj djecjoj instituciji.

Neprocjenjivost ili procjenjivost nekog djela – što je to, cime se ona mjeri, kako se ona postiže. Vrijedi li danas neko umjetnicko djelo zaista onoliko koliko za njega plati kupac u galeriji, na aukciji, a ujedno vrijedi li ono više ukoliko ga je nacinio vec renomirani, svjetski poznati i priznati umjetnik ili to danas može biti Juriša Boras?
Rašeljka Boras