Kako se pripremiti za laboratorijske pretrage?

Predavanje 06.11.2017. | ponedjeljak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 18:00 dr.sc. Lora Dukić
Predavanje na temu Kako se pripremiti za laboratorijske pretrage? s dilemama Trebam li biti natašte prije vađenja krvi?, Smijem li makar popiti kavu s malo šećera?, A tabletu za tlak?... održat će dr.sc. Lora Dukić, spec.med.biokem.lab.med. u sklopu Međunarodnog dana laboratorijske medicine koji se ove godine prvi put održava u Hrvatskoj pod organizacijom Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM).
 
Medicinska biokemija, odnosno laboratorijska medicina obuhvaća analizu biološkog materijala, poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika, u svrhu razumijevanja i prosudbe ljudskog zdravlja i bolesti.
 
Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) osnovano je 1953. godine. Neprofitna je i dobrovoljna udruga kako magistara medicinske biokemije, specijalista, doktora znanosti, docenata i profesora, tako i drugih  sveučilišno obrazovanih zdravstvenih djelatnika u medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini.
 
Prvi hrvatski Lab Med Day 2017. osmišljen je kao niz promotivnih akcija koje će se održati diljem Republike Hrvatske, u manjim i većim hrvatskim gradovima – od Vukovara do Dubrovnika u kojima će laboratoriji otvoriti svoja vrata i prikazati djelić svoga rada.
 
Predavačica, dr.sc. Dukić voditeljica je Jedinice za imunologiju Zavoda za medicinsko–laboratorijsku dijagnostiku KB „Sveti Duh“. Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je medicinsku biokemiju. Specijalist je iz područja medicinske biokemije i laboratorijske medicine. Doktorirala je 2016. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Aktivno sudjeluje u radu HDMBLM kao tajnica. U znanstvenom časopisu Biochemia Medica, kojeg objavljuje HDMBLM, radi kao pomoćnica urednice.
Više o aktivnostima Društva, kao i cjelokupan program LabDaya koji se obilježava kroz razne manifestacije diljem Hrvatske, može se pronaći na mrežnim stranicama Društva (http://www.hdmblm.hr/). 


Fotogaleriju možete pogledati ovdje.