Kako u čitanju i drugim poteškoćama pomažu boje: Skotopički sindrom ili Irlen sindrom

Predavanje 13.02.2024. | utorak Knjižnica Novi Zagreb Početak događanja: 18:00 Odjel za odrasle Ljiljana Šarić
Na predavanju ćete upoznati što je Skotopički ili Irlen sindrom, kako se on prepoznaje, koje posljedice ima za osobu koja ga ima i kako se pomaže osobama sa sindromom pomoću metode koju je konstruirala Helen Irlen.

Skotopički sindrom, poznatiji pod nazivom Irlen sindrom, prisutan je kod 12% populacije. Irlen sindrom je perceptivna nemogućnost mozga da osoba obradi informacije koje dobiva vizualnim putem, urođen je, a osobi uzrokuje brojne teškoće na različitim životnim područjima. Percepcijski problemi utječu na akademske i radne sposobnosti, ponašanje, pažnju, sposobnost mirnog sjedenja i koncentraciju. Pojedinci s Irlen sindromom mogu imati poteškoće kao što su: sporo čitanje, slabo razumijevanje pročitanog, nemogućnost kontinuiranog čitanja, loša percepcija dubine, poteškoće u sportovima s loptom, osjetljivost na svjetlo, problemi s pažnjom i koncentracijom. Osim toga, naprezanje i umor tijekom čitanja, učenja, upotrebe računala, od fluorescentnog i drugog jakog svjetla. Tijekom budnog stanja osobama sa sindromom mozak radi pod stresom i time utječe na funkcioniranje i zdravlje cijelog tijela.
Katkada su neke osobe s Irlen sindromom pogrešno prepoznate kao osobe s disleksijom, poremećajem čitanja, ADHD-om ili specifičnim smetnjama u učenju. Problem Irlen sindroma rješava se bojom leća naočala za koju se testiranjem utvrdi da nedostaje osobi koja se testira.
 
O Irlen sindromu predaje Ljiljana Šarić.

Ljiljana Šarić diplomirala je na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Stručno se usavršavala iz područja psihoterapije (Realitetna terapija 1992./94., Integralna metoda 1994./95., Gestalt psihoterapija - edukativno iskustvene radionice (dva ciklusa) 1995./97., Autogeni trening 2002.). Godine 2018. završila je edukaciju za Irlen screenera u okviru Internacionalnog Irlen instituta te time postala certificirana stručnjakinja za otkrivanje i testiranje skotopičkog sindroma i rada na rješavanju tog problema kod djece i odraslih.

Od 1997. godine s dr. sc. Nevenkom Modrić kontinuirano provodi edukaciju Upravljanje problemnim situacijama za odgojitelje, stručne suradnike, učitelje, roditelje. Jedna je od suautorica u šest stručnih knjiga i više stručnih i znanstvenih članaka. Trideset godina bila je voditeljica-predavačica na skupovima za stručno usavršavanje predškolskih djelatnika u Hrvatskoj u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Više o Irlen sindromu možete pročitati na internetskim stranicama Edukacijsko-savjetodavnog centra Sretna priča https://www.sretnaprica.hr/.