Kako u čitanju i drugim poteškoćama pomažu boje? Skotopički sindrom ili Irlen sindrom

Predavanje 21.09.2023. | četvrtak Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Početak događanja: 18:00 Multimedijalna dvorana Ljiljana Šarić
Skotopički sindrom poznatiji je pod nazivom Irlen sindrom, prisutan je kod 12% populacije. Irlen sindrom je perceptivna nemogućnost mozga da osoba obradi informacije koje dobiva vizualnim putem, urođena je, a osobi uzrokuje brojne teškoće na različitim životnim područjima. Percepcijski problemi utječu na akademske i radne sposobnosti, ponašanje, pažnju, sposobnost mirnog sjedenja i koncentraciju. Pojedinci s Irlen sindromom mogu imati poteškoće kao što su: sporo čitanje, slabo razumijevanje pročitanog, nemogućnost kontinuiranog čitanja, loša percepcija dubine, poteškoće u sportovima s loptom, osjetljivost na svijetlo, probleme s pažnjom i koncentracijom. Osim toga naprezanje i umor tijekom čitanja, učenja, upotrebe računala, od fluorescentnog i drugog jakog svjetla. Katkada su neke osobe s Irlen sindromom pogrešno prepoznate kao osobe s disleksijom, poremćajem čitanja, ADD/HD ili specifičnim smetnjama u učenju.  Problem Irlen sindroma rješava se bojom leća naočala za koju se testiranjem utvrdi da nedostaje osobi koja se testira.

Ljiljana Šarić diplomirala je na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Stručno se usavršavala iz područja psihoterapije (Realitetna terapija 1992./94., Gestalt psihoterapija – edukativno iskustvene radionice (dva ciklusa) 1995./97., autogeni trening 2002.). Godine 2018. završila je edukaciju za Irlen screenera u okviru Internacionalnog Irlen instituta te time postala certificirana stručnjakinja za otkrivanje i testiranje skotopičkog sindroma i rada na rješavanju tog problema kod djece i odraslih.
Od 1997. godine s dr. sc. Nevenkom Modrić, kontinuirano, provodi UPS edukaciju za odgojitelje, stručne suradnike, učitelje, roditelje…
Jedna je od suautorica u šest stručnih knjiga i više stručnih i znanstvenih članaka. Trideset  godina  bila je voditeljica-predavačica na skupovima za stručno usavršavanje predškolskih djelatnika u Hrvatskoj u organizaciji Ministarstva prosvjete i sporta Republike Hrvatske.