Kamene babe

Koncert 17.03.2017. | petak Knjižnica Tina Ujevića Početak događanja: 18:30 sati
Glazbeni kolektiv „Kamene babe“ je vokalno - instrumentalna skupina od dvanaest članova koji istražuju, pjevaju i sviraju tradicijsku glazbu Hrvatske i Balkana.
Uz hrvatske tradicijske pjesme izvodimo i tradicijske pjesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, sa Kosova te iz Bugarske. Način izvođenja pokušavamo prilagoditi pjesmi kojoj pristupamo, slušajući kako nam ona govori. Stoga, ponekad djelujemo kao zbor, manja pjevačka skupina, a ponekad kao bend. Istodobno njegujemo više pristupa. Reinterpretiramo tradicijsku glazbu, stvaranjem novih aranžmana i prihvaćanjem slobode izvođenja te, s druge strane, nastojimo na temelju terenskih snimaka što vjernije usvojiti podneblju i vremenu specifičan način pjevanja kako bismo prizvali davne glasove na koje je sluh zaboravio. Uz razvijanje repertoara tradicijskih balkanskih pjesama, trenutno istražujemo običaj Ivanja u Hrvatskoj te tradicijske pjesme koje su se oko njega izvodile.
Imenom „kamene babe” nazivaju se amorfne kamene gromade koje je moguće pronaći na primorsko-mediteranskom području Hrvatske.  Prema mitološkoj i legendarnoj predaji, te stijene prenose trag arhaične kulture i ženskoga kulta; donose sreću, blagostanje i plodnost ljudima, poljima i mjestima. A zauzvrat ih stoga treba darovati i pri susretu poljubiti.