Katarina Ferek Petrić: Naša zagrebačka priča

Izložba 02.05.2024. - 31.05.2024. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 17. svibnja 2024. godine u 19 sati. Galerija Oblok
 
Narodno sveučilište Sesvete u sklopu SMUK-a, festivala mladih organizira izložbu slika Katarine Ferek Petrić.
 
Povijest urbanog pejzaža duga je i uzbudljiva priča. Stvarni, izmišljeni, idealizirani, alegorijski, poznati i neprepoznatljivi gradovi, utvrde, ulice, zgrade, fasade i tornjevi, stoljećima su privlačili umjetnike. Prekrasne srednjovjekovne iluminacije prepune su čudesno lijepih gradova. Renesansne slike neponovljivom vještinom iluziju prostora stvaraju geometrijskom perspektivom balansirajući između stvarne reprezentacije i bezvremenog zamišljenog idealnog grada, a zlatno doba nizozemskog slikarstva u 17. stoljeću donijet će pravi procvat u prikazivanju veduta i panorama sjevernjačkih gradova. Na samom pragu moderne umjetnosti, impresionizam usredotočen na atmosferu i ritam svakodnevice uspijeva uhvatiti prolaznost i brzinu modernog urbanog života. U ovom nasumičnom povijesnom pregledu, u kojemu je mnogo toga izostavljeno, i Toledo El Greca i Venecija Canaletta i Duša grada Chagalla, jedno je zajedničko - motiv grada prava je slikarska tema, trajno zanimljiva i umjetnicima i publici. Ne čudi nas stoga izbor Katarine Ferek Petrić da osobnim slikarskim jezikom portretira svoj grad. Poznata mjesta, ulice kojima svaki dan prolazimo, pod treperavim noćnim osvjetljenjem oživljena su snažnim koloritom, sve je živo i u pokretu. Ljudi, promet, tramvaji, reklamni panoi, nebo ili zrak, sve je u boji. U vremenu općeg nezadovoljstva, kritičnosti, sumorne indiferencije, oportunizma i bezvoljnosti suprotstavljen je optimizam jedne mlade slikarice koja ne slika urbanistički devastiran i urbano opustošen Zagreb, ni egzistencijalne probleme svoje generacije. Katarina radi ono što zna raditi, ona slika Zagreb i likovnim jezikom priča svoju „zagrebačku priču“. Kako je nestao Zagreb koji nam je na svojim litogafijama ostavio Julius Hühn ili onaj s bakropisa  Branka Šenoe, nestat će i ovaj Katarinin, a neki će novi Zagrepčani s radošću prepoznavati svoj grad na njezinim slikama.
 
Tajana Vrhovec Škalamara, prof. pov. umj. i knjiž.
 

 
Katarina Ferek Petrić rođena je 1990. godine u Zagrebu. Godine 2009. završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a 2015. je diplomirala na smjeru Slikarstva u klasi prof. Duje Jurića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi, sudjeluje na kolonijama i likovnim radionicama, autorica je scenografija za ciklus koncerata Glazbenih staza koje okupljaju osim glazbenika i likovne, plesne te dramske umjetnike. Područja djelovanja su joj slikarstvo, kiparstvo i fotografija. Članica je HDLU-a i Fotokluba Zagreb.
(Iz kataloga)