Katarina Vojković: Portreti slavnih umjetnika

Izložba 16.06.2015. - 13.07.2015. Knjižnica Sesvete Početak događanja: 19 sati Galerija Oblok
Galerija Oblok predstavlja izložbu Portreti slavnih umjetnika mlade akademske kiparice Katarine Vojković. Otvorenje izložbe održat će se 16.06.2015. godine u 19 sati

Katarina Vojković rođena je 10.07.1986 godine u Zagrebu. Sa 7 godina upisuje osnovnu školu u Šćitarijevu, točnije 1993.godine. Sudjeluje u nekoliko županijskih i državnih natjecanja u slikanju i crtanju. 2001. upisuje školu Primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, te 2004. osvaja 2. mjesto na državnom natjecanju u slikanju figure u Osijeku. 2007. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsjek, gdje završava preddiplomski studij likovne kulture u proljeće 2011. godine. Na jesen 2011. upisuje diplomski studij likovne kulture u klasi Danijela Kovača. Diplomski studij završava u jesen 2014. godine.
Trenutno radi na pripremi par raznolikih izložbi i projekata.
Živi i radi u Obrezini 11, 10410 Velika Gorica, tel: 01/ 6258-148, mob: 099/6258-148.

Samostalne izložbe:
2002. Pleternica, Stara knjižnica
2003. Stubičke toplice, Galerija župnog dvora
2004. Šćitarijevo, Galerija 12
2014. Galerija Ericson, Zagreb
 
Skupne izložbe:
1994. Velika Gorica, knjižnica '' Galženica'' ( izložba najboljih radova; likovni natječaj za učenike osnovnih škola velikogoričkog područja)
1999. Okučani, 2000 umjentika ua 2000 godina ( Podizanje crkve iz pepela)
2001. Šćitarijevo, smotra likovnog stvaralaštva učenika osnovnih škola Zagrebačke županije
2002. Karlovac, Galerija ''ZILIK''
2002. Karlovac, likovna kolonija, izložba
2002. Ščitarijevo, dani Andautonije
2002. Zagreb, Paunovac, likovna kolonija
2003. Karlovac, likovna kolonija, izložba
2004. Karlovac, likovna kolonija, izložba
2004. Rujanski susreti, Velika Gorica, galerija Galženica
2005. Osijek, natjecanje, izložba
2007. Karlovac, likovna kolonija, izložba
2007. Paunovac, likovn kolonija, izložba, Zagreb
2008. Karlovac, likovna kolonija, izložba
2008. Zagreb, likovna kolonija Paunovac, izložba
2009. Paunovac, likovna kolonija, izložba
2009. Karlovac, likovna kolonija, izložba
2013. Karlovac, likovna kolonija, izložba
 
Nagrade:
1994. Pohvala i nagrada
2002. Priznanje, Karlovac, '' ZILIK''
2003. Priznanje, Karlovac, '' ZILIK''
2004.Priznanje, Karlovac, '' ZILIK''
2004. Priznanje, Rijeka, Smotra likovnog stvaralaštva srednjih škola
2005. Diploma za osvojeno 2. Mjesto u crtanju na 6. Državnom natjecanju-izložbi, Osijek.
2007. Priznanje, Karlovac, '' ZILIK''
2007. Zahvalnica, Zagreb, ''PAUNOVAC''
2008. Prizanje, Karlovac, '' ZILIK''
2008. Priznanje, Zagreb, '' PAUNOVAC''
2009. Priznanje, Karlovac, '' ZILIK''
2013. Priznanje, Karlovac, '' ZILIK''


Portreti slavnih umjetnika
 

Čovjek se tijekom života razvija, mijenja i transformira pod utjecajem pojedinaca koji ga okružuju i okoline u kojoj obitava. Dok su roditelji, odnosno osobe koje nas odgajaju, prirodna datost ili nužnost na koju nemamo previše utjecaja, svi kasniji susreti i događaji su više ili manje izbor koji svjesno ili nesvjesno donosimo svojim djelovanjem, promišljanjem ili svjetonazorima.
Izložbom 'Portreti slavnih umjetnika' mlada akademska kiparica Katarina Vojković prezentira uzore koji su utjecali na njezino umjetničko obrazovanje i pronalaženje vlastitog puta u području umjetnosti. Oblikujući portrete slavnih umjetnika kroz koprenu subjektivnosti doživljaja, Katarina portretiranim velikanima odaje zahvalnost istovremeno ističući njihov specifičan karakter, osebujan život i revolucionarna promišljanja.
Kao kiparica koja se posvetila istraživanju ljudskog karaktera, posebice patnje i boli koju si ljudi međusobno nanose, ciklusom odabranih umjetnika Katarina nužno ne odražava specifične stilske karakteristike pojedinog umjetnika, već ističe usvojeno znanje stvarajući niz akromatskih portreta na kaširanom papiru. Uzročno-posljedični proces naglašen je uporabom aktualnih novina kao podloge na kojoj nastaju portreti umjetnika iz prošlosti, čime umjetnica oslikava prošlost koja je bila potrebna da bi se razvila sadašnjost njezinog stvaralačkog svijeta.
Odabir portretiranih umjetnika ukazuje na širok i bogat utjecaj snažnih individua koje su obilježile povijest umjetnosti. Svaki od portretiranih umjetnika utjecao je na Katarinin umjetnički razvoj nekim svojim specifikumom – bilo da je riječ o karakternoj crti, načinu djelovanja ili stilskom izričaju.
Razigrani kolaž novina s povremenim kolorističkim akcentom podloga je pročišćenim portretima lišenih boja, te svedenih na esenciju oblikovanja psihološkog portreta kistom i akromatskom paletom. Lica poznatih umjetnika djeluju kao da izranjaju iz dinamične novinske pozadine, pritom dominirajući centralnim prostorom kompozicije. Ograničenost na bijelu, crnu i sivu ne umanjuje već dodatno obogaćuje paletu izričaja različitim omjerima i varijacijama tonova – od snažnog kontrasta crnila i bjeline na prikazu Cézannea, snažnih crnih kontura na karakternom licu Michelangela, preko sivih tonova u prikazu Fride Khalo, pa sve do gradivne bijele na Monetu i dominantne bjeline Georgie O'Keeffe. Većina umjetnika smještena je u središte slike, osim Dalíja koji izranja iz mraka sa svojim prepoznatljivim brkovima i širom otvorenih očiju naglašeno teatralnog pogleda. Naslikani frontalno, u profilu ili poluprofilu gledajući direktno u promatrača ili zamišljenog pogleda usmjerenog u daljinu, umjetnici su prikazani većinom ozbiljnih izraza lica dok kod Fride Khalo tjeskoban smiješak govori o proživljenoj boli, a pronicljive oči potvrđuju urođenu snagu. Možda je najživotniji portret Georgije O'Keeffe koji prikazuje umjetnicu u poodmakloj dobi, naglašenih bora na licu – svjedoka mudrosti i životnog iskustva, dok lucidne oči pričaju priču suptilne duše. Moguće je uvidjeti i podudarnosti poznatih stilskih karakteristika prikazanog lika s načinom njegova nastanka, poput voluminoznosti Michelangelovog portreta ili dominantne impresije svjetlosti u prikazu Moneta, no srž ostvarenih portreta počiva na pročišćenom prikazu esencije pojedinog autora.                                                                           
Sonja Švec Španjol