KLJUČ do znanja

Projekt 27.03.2023. - 31.03.2023. Knjižnica Dugave
The Museum of Modern Art, New York
Predstavljamo vam slikovnicu A life of color autorice Care Manes i Fatinhe Ramos inspirirane umjetničkim radom Sonie Delaunay. Mi ćemo, inspirirani ovom prekrasnom slikovnicom i umjetnicom, poslije čitanja slikati poput nje. Radionice su prikladne za starije vrtićke družine i učenike osnovne škole. 

"Sonia Delaunay-Terk rođena je kao Sarah Stern 1885. u Gradizhsku u Ukrajini, a odrasla je u St. Petersbourgu u Rusiji u obitelji svog ujaka Henrija Terka. Nakon studija u Njemačkoj, preselila se u Pariz, Francuska, 1905., gdje je upoznala i udala se za umjetnika Roberta Delaunaya.
...
Umjesto prikazivanja ljudi, mjesta i stvari onakvima kakve jesu u stvarnom životu, Delaunayevi su bili zainteresirani za odražavanje modernog svijeta obuhvaćanjem njegovih boja, oblika, zvukova i pokreta. Kako bi opisali svoje eksperimente s bojom i oblikom, upotrijebili su izraz simultanizam kako bi izrazili ideju da svijetle, podebljane, kontrastne boje njihovih kompozicija imaju poseban učinak jedna na drugu kada se dožive u isto vrijeme. Pjesnik Guillaume Apollinaire, prijatelj para, nazvao je njihov projekt Orphism, prema grčkom mitološkom glazbeniku Orfeju, zbog odnosa između osjetilnih iskustava vida i zvuka u njihovim umjetničkim djelima.
...
Delaunay-Terk je vjerovala da umjetnost dotiče sve dijelove našeg svakodnevnog iskustva, od odjeće koju nosimo do predmeta koje koristimo. Osim slika, dizajnirala je i proizvodila tkanine i druge proizvode sve do svoje smrti, 1979. godine, u devedeset i četvrtoj godini života." Sonia Delaunay, A Life of Color, MoMA, New York
 


Dogovoreni termini Likovnica:

petak, 3.3. u 14:00, četvrtak, 9.3. u 14:00, utorak, 28.3. u 14:00, srijeda, 29.3. u 14:00, petak, 31.3. u 14:00, srijeda, 5.4. u 12:00