Knjigom u glavu

Ostalo 14.10.2022. - 31.12.2023. Knjižnica Knežija Početak događanja: 17:00
Čitanje naglas je iznimno potrebna i korisna aktivnost s težištem na druženju, zbližavanju i razgovoru. Njezina je prednost da joj je za realizaciju potrebna tek dobra knjiga i malo svjetlosti i prostora. Osim toga, čitanje naglas najčešće potiče razgovor o najraznolikijim temama: od onih koje su usko povezane s temom knjige koju čitamo pa sve do onih koje se same od sebe nametnu i usputno pojave kao plod promišljanja o pročitanom. Jer čitanje nikada nije tek puko povezivanje slova na papiru.
Knjižnica je idealno mjesto za čitanje naglas jer garantira kvalitetno provedeno vrijeme tijekom kojega nema nikakvih ometanja niti odvlačenja pozornosti. Sve je i svi su usredotočeni na knjigu.

Čitanje naglas idealna je aktivnost za sve one koji su možda u razdoblju kad im se zbog ovih ili onih razloga teško družiti s knjigom „face to face”, kao i za sve slabovidne, slijepe, disleksične... i sve one koji ne mogu čitati standardni tisak.

Što će se čitati naglas?
Odlučili smo slijediti savjet Franza Kafke, koji smatra da čitanje treba biti potresno iskustvo: "Ako nas knjiga koju čitamo ne probudi udarcem u glavu, zašto je čitamo? (...) Knjiga mora biti sjekira za zaleđeno more u nama."
Dakle, očekujmo klasike. Jer čije nas knjige mogu probuditi precizno odmjerenim udarcem u glavu doli njihove!?
Druženje uz knjigu i čitanje naglas odvijat će se dvaput mjesečno, a prvi susret je 14. 10. 2022. u 17:00.

Događanje je u okviru projekta Knjižnica širom otvorenih vrata.