Knjigu daruj i Zapuntel obraduj!

Akcija 08.02.2021. - 08.03.2021. KGZ
Knjigu daruj i Zapuntel obraduj!
Povodom Međunarodnoga dana darivanja knjigom, koji se obilježava 14. veljače, pozivamo vas da darujete knjigu za utemeljenje knjižnice u Zapuntelu.
 
Gdje je Zapuntel?
Zapuntel je maleno mjesto na otoku Molatu, u zadarskom arhipelagu, sa svega pedesetak stalnih žitelja.
 
Kome su namijenjene darovane knjige? 
U novoobnovljenoj zapuntelskoj školi utemeljit će se knjižnica kako bi djeca i mladi koji ljeti borave na otoku mogli posuditi knjigu.
 
Kakve se knjige prikupljaju?
Prikupljaju se knjige za djecu i mlade u dobi od rođenja do punoljetnosti. Darovana slikovnica ili knjiga treba biti uredna i neoštećena, ne starija od 10 godina, a osim na hrvatskom, može biti i na bilo kojem stranom jeziku. 
 
U kojim se knjižnicama prikupljaju knjige za Zapuntel?
Dječja knjižnica Marina Držića
Gradska knjižnica – Odjel za djecu i mladež
Knjižnica Augusta Cesarca, Ravnice
Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva
Knjižnica Dubec
Knjižnica Jelkovec
Knjižnica Knežija
Knjižnica Marina Držića
Knjižnica Medveščak
Knjižnica Savica
Knjižnica Selčina
Knjižnica Sesvete
Knjižnica Staglišće
Knjižnica Tina Ujevića
Knjižnica Vladimira Nazora
Knjižnica Voltino
 
Tko je organizator? 
Prikupljanje knjiga za utemeljenje knjižnice u Zapuntelu organizirano je u suradnji projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb Knjižnica grada Zagreba i projekta Zapuntel – nezavisna ljetna škola udruge Žaruljica. Program je sufinanciran sredstvima Grada Zadra.
 
Više o Međunarodnom danu darivanja knjigom
Međunarodni dan darivanja knjige obilježava se 14. veljače. Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine. Svrha mu je pobuditi zanimanje za čitanje, osobito kod djece. U Hrvatskoj se povodom toga dana tradicionalno provodi akcija prikupljanja i darivanja knjigom pod geslom Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj, u sklopu kampanje Čitaj mi, prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi.