Kreativni prsti

Izložba 07.04.2022. - 07.05.2022. Knjižnica Kustošija
Knjižnica Kustošija u svojim izlozima predstavlja radove učenika Upravne škole Zagreb i Hrvatskog stenografskog društva u sklopu projekta izvannastavne aktivnosti „Kreativni prsti“, a kojima se obilježava 140. obljetnica Hrvatskog stenografskog društva.
Hrvatsko stenografsko društvo osnovano je 25. lipnja 1882. godine, u vremenu stvaranja hrvatskoga građanskog društva i modernizacije gospodarstva, nastavljajući tradiciju okupljanja hrvatskih intelektualaca u društvima toga vremena, sa zadaćom širenja i usavršavanja stenografije. Početkom 20. stoljeća njegovim članovima postaju daktilografi, kasnije i birotehničari, a danas je Hrvatsko stenografsko društvo udruga stenografa, daktilografa, birotehničara i informatičara, afirmirajući se na području edukacije stručnih kadrova, stvaranja i promicanja strukovne izvrsnosti, te aplikacije i razvoja suvremene IC tehnologije u govoru i pismu.

Hrvatsko stenografsko društvo krovna je udruga u Hrvatskoj za održavanje državnih natjecanja u kompjutorskoj daktilografiji, tečajeva daktilografije i stenografije za djecu i odrasle, a godinama održava stručna usavršavanja za nastavnike cijele Hrvatske.
Na inicijativu i angažmanom HSD-a, u srpnju 2005. godine na zasjedanju Glavne skupštine Međunarodne federacije Intersteno, Republika Hrvatska primljena je u članstvo ove svjetske asocijacije za obradu informacija te od tada redovito i uspješno sudjeluje u njezinu radu i na svjetskim prvenstvima (dosad u Pragu 2007., Pekingu 2009., Parizu 2011., Ghentu 2013., Budimpešti 2015. i Cagliariju 2019. g.), ostvarujući zapažene rezultate, pa i dvije zlatne medalje.

Povodom obilježavanja 130. obljetnice osnutka, u lipnju 2012. godine, Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskom stenografskom društvu dodijeljeno je najviše državno priznanje – Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos u procesima tehničkog napretka i modernizacije suvremenog hrvatskog društva, te za doprinos jačanju međunarodnog ugleda Republike Hrvatske. Na svečanoj akademiji 130. obljetnice u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, Hrvatskom stenografskom društvu dodijeljena je i Srebrna plaketa Interstena, kao jednoj od njegovih najaktivnijih članica.

Ovom izložbom želimo približiti stenografiju i daktilografiju svim građanima te prikazati razvoj istih kroz stoljeća. Pogledajte izložbu i uđite u svijet stenografa i daktilografa koji su ispisali milijune znakova na pisaćem stroju ili rukom u stenografsku bilježnicu.
Andrea Wawrzynek, mag. polit.

Više o organizatorima izložbe pogledajte na poveznicama:
1. Hrvatsko stenografsko društvo. URL: https://www.stenograf.hr/ (11.4.2022.)
2. Upravna škola Zagreb. URL: https://upravnaskolazagreb.hr/ (11.4.2022.)

Otvaranje izložbe: utorak, 12.4.2022. u 15 sati.