Kristijan Horvat: Taj čas

Izložba 09.09.2022. - 30.09.2022. Knjižnica Sesvete Galerija Oblok
Narodno sveučilište Sesvete
S dvadesetak crteža i otisaka u tehnici sitotiska na ovoj izložbi u organizaciji Narodnog sveučilišta Sesvete predstavlja se Kristijan Horvat. Ovom najavom ne želimo predlagati objašnjenja, ispitivati ni navoditi na zaključke. Poput prologa preporučamo vašem osobnom doživljaju tumačenje motiva, razloga i pozadine. Koliko je uopće moguće posredovati između autora i publike, uputiti u ono važno, prevesti u riječi jedan likovni svijet koji se kod Kristijana očigledno razvija godinama, bez obzira na njegovu mladost, kao vrlo osobno bilježenje vidljivog svijeta koji se nepredvidivo transformira i pretvara u svijet mašte. Sve što Kristijan vidi, sve je povod, sve je motiv preobrazbe, fantazmagorične preobrazbe „običnih stvari“ u nešto što podsjeća na bajku. Zbilja se pretvara u neke neobične metafore, ilustracije nekih nepoznatih i neispričanih narodnih priča, kao da stvara neko mistično likovno etnografsko pismo. Staro i novo ulazi u neposrednu vezu.
 
Prof. Tajana Vrhovec Škalamera, dipl. pov. umj.
(Iz predgovora izložbe)
 

Kristijan Horvat rođen je 1998. godine u Zagrebu. Završio je Gimnaziju Sesvete, trenutno studira Dizajn grafičkih proizvoda na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ističe se svojim talentom i upornim radom te se već na drugoj godini studija predstavio javnosti svojim originalnim likovnim izričajem u sklopu projekta Festival mladih Centra za kulturu 2019. godine.
Uz fakultet bavi se glazbom, ilustriranjem te tiskanjem u tehnici sitotiska. Član je kolektiva Naiva koji se bavi tiskanjem autorskih radova na odjevne predmete u tehnici sitotiska.