Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča

Izložba 01.08.2022. - 01.09.2022. Knjižnica Voltino
Tijekom kolovoza u prostoru i izlozima Knjižnice bit će izloženi plakati koji u sedam priča, simbolično vezanih uz sedam slapova, govore o prostoru, povijesti, osobama, umjetničkim djelima i životu na rijeci, u rijeci i pored rijeke Krke. Izložbu je u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“ pripremila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. 

„Krka je jedna, ali priče o njoj su mnoge. Neke od njih smještene su u mitsko vrijeme, neke u daleku prošlost, a neke se stvaraju upravo danas, u susretu rijeke sa suvremenim istraživačem i posjetiteljem. Naša priča o Krki, ispričana ovom izložbom, svjedočanstvo je o još jednom plodnom susretu s njom – kroz prikaze onih koji su njome ostali začarani“, kaže Dobrila Zvonarek, autorica izložbe i jedna od autorica tekstova izložbe, uz Sonju Martinović i dr. sc. Željka Miletića.

Likovni i tekstualni sadržaj plakata najvećim dijelom dolazi iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a autori fotografija su Mario Romulić, Dražen Stojčić, Darko Čižmek, Sonja Hrelja, Kažimir Hraste, Robert Ravnić i Dobrila Zvonarek.

Katalog izložbe možete prelistati ovdje, a više dokumenata o temi dostupno je unutar digitalnog projekta Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Krka nekad i sad te u njihovoj virtualnoj izložbi Prošlost i sadašnjost Krke.

Izložba je postavljena u okviru projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb.