Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča

Izložba 04.10.2022. - 04.11.2022. Knjižnica Špansko-jug
Izložba plakata koji u sedam priča, simbolično vezanih uz sedam slapova, govore o prostoru, povijesti, osobama, umjetničkim djelima i životu na rijeci, u rijeci i pored rijeke Krke.
Izložbu je u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“ pripremila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.
 
„Krka je jedna, ali priče o njoj su mnoge. Neke od njih smještene su u mitsko vrijeme, neke u daleku prošlost, a neke se stvaraju upravo danas, u susretu rijeke sa suvremenim istraživačem i posjetiteljem. Naša priča o Krki, ispričana ovom izložbom, svjedočanstvo je o još jednom plodnom susretu s njom – kroz prikaze onih koji su njome ostali začarani“, kaže Dobrila Zvonarek, autorica izložbe i jedna od autorica tekstova izložbe, uz Sonju Martinović i dr. sc. Željka Miletića.
 
Likovni i tekstualni sadržaj plakata najvećim dijelom dolazi iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a autori fotografija su Mario Romulić, Dražen Stojčić, Darko Čižmek, Sonja Hrelja, Kažimir Hraste, Robert Ravnić i Dobrila Zvonarek.
 
U sklopu izložbe postoje još i popratni zabavno-edukativni sadržaji kao što su:
1. Virtualna izložba: http://virtualna.nsk.hr/portfolio/proslost-i-sadasnjost-krke/
2. Pitalica: http://pitalica.nsk.hr/krka/
3. Digizbirka Krka nekad i sad: https://digitalna.nsk.hr/pb/?object=list&mrf%5B10199%5D%5B564059%5D=a
 
Izložba je postavljena u okviru projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb.