Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča

Izložba 16.11.2022. - 16.12.2022. Knjižnica Marina Držića
Mario Romulić, Dražen Stojčić

U Knjižnici Marina Držića postavljena je nova izložba "Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča". Izložba je nastala u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove NP "Krka". Sastoji se od ukupno 38 plakatnih listova, od čega je za potrebe izlaganja u prostoru knjižnice napravljen izbor od 16 listova.  

 Krka je jedna, ali priče o njoj su mnoge. Neke od njih smještene su u mitsko vrijeme, neke u daleku prošlost, a neke se stvaraju upravo danas, u susretu rijeke sa suvremenim istraživačem i posjetiteljem. Naša priča o Krki, ispričana ovom izložbom, svjedočanstvo je o još jednom plodnom susretu s njom – kroz prikaze onih koji su njome ostali začarani“, kaže Dobrila Zvonarek, autorica izložbe i jedna od autorica tekstova izložbe, uz Sonju Martinović i dr. sc. Željka Miletića.

Autori izložbe, metaforički rečeno, u Krku su zakoračili sedmerostrukim korakom pokušavši joj se približiti iz sedam smjerova. Promotrili su je okom etnologa, arheologa, povjesničara, umjetnika, geografa, stanovnika njezinih obala i današnjeg posjetitelja.

Likovni i tekstualni sadržaj plakata najvećim dijelom dolazi iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a autori fotografija su Mario Romulić, Dražen Stojčić, Darko Čižmek, Sonja Hrelja, Kažimir Hraste, Robert Ravnić i Dobrila Zvonarek.
    
 U sklopu izložbe dostupni su i popratni zabavno-edukativni sadržaji:
 
Katalog Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča


Zelena knjižnica za zeleni Zagreb
  Izložba je postavljena u okviru projekta
Zelena knjižnica za zeleni Zagreb.