Kuc-kuc-kuc-kuc... Slobodno!

Radionica 25.05.2023. | četvrtak Knjižnica Knežija Početak događanja: 17:30
Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša (5. 6. 2023.) organiziramo radionicu izrade kućice za kukce i postavljanje iste na drvo ispred knjižnice. Zašto? Jer kukci to zaslužuju! Njihova je biološka uloga na našemu planetu Zemlji jednostavno nezamjenljiva.
Mnogi ljudi ne vole kukce jer, kako kažu, u njima bude strah i gađenje. No da nije kukaca neke biljke nikada, ali baš nikada ne bi bile oprašene i zauvijek bi nestale s lica drage nam Zemlje. Mnogi kukci od jutra do mraka tamane brojne štetnike, primjerice lisne uši, kojih ima u našim cvjetnjacima, povrtnjacima i dvorištima. Da nije tih korsinih kukaca, hm... lice naše Zemlje bilo bi pomalo sivo i otužno. Iako takve kućice kukcima dobro dođu u svako doba godine, proljeće je ipak najbolje vrijeme za izradu i postavljanje kućice jer će kukci imati idealno mjesto za polaganje jajašaca, iz kojih će nakon nekog vremena izići mladi, korisni kukci.
O jednom takvom superkorisnom kukcu, bubamari, na radionici ćemo ispričati priču koju je napisala Sunčana Škrinjarić i naslovila je „Nezadovoljna bubamara”.