Kućna čudovišta

Izložba 29.08.2023. - 19.09.2023. Knjižnica Voltino Odjel za djecu
http://stanislavmarijanovic.com/
Stanislav Marijanović diplomirao je 1980. godine na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te počinje djelovati kao samostalni umjetnik. Svoje umjetničko i profesionalno grafičarsko iskustvo Marijanović stječe u ateljeima u Francuskoj, Danskoj, Argentini, Njemačkoj i Belgiji.
1997. godine Stanislav Marijanović počinje pisati i ilustrirati knjige, pretežno za djecu i mlade. Objavio je 14 autorskih slikovnica i ilustriranih knjiga, kojima je istodobno autor teksta, ilustracija i opreme.
Od 2012. godine, kada se vratio u Hrvatsku, predaje grafiku i ilustraciju na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Voditelj je niza međunarodnih radionica posvećenih umjetničkoj grafici i jedan od utemeljitelja Diplomskog sveučilišnog studija Ilustracija, jedinstvenog u Hrvatskoj i njezinu okružju.
Deset Marijanovićevih knjiga zapravo predstavlja jednu cjelinu u kojoj je svaka od njih namijenjena određenom uzrastu. U njihovim nazivima, u različitim oblicima – gotovo redovito srećemo riječ čudovište. Čudovištima, ili točnije čudovištima, Marijanović se majstorski služi kao zrcalom ljudskog roda kako bi na duhovit, pristupačan, zanimljiv i srdačan način ponajprije ukazao na ljudske nesavršenosti i negativne osobine.