Kulturna i prirodna baština Hrvatske

Projekt 29.05.2018. - 12.06.2018. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića
Proljetni ciklus višegodišnjeg projekta Kulturne i prirodne baštine Hrvatske u Knjižnici S. S. Kranjčevića ovaj put pozabavit će se baštinom Šibenika, vatrom, Zagrebačkom školom fotografije i oživljavanjem starih znanja tkanja. 

Vatra u ciklusu godišnjih i životnih običaja, 29.5. s početkom u 18 sati

Od četiri elementa od kojih je sastavljen svijet i koji se međusobno prožimaju - zemlje, vode, vatre i zraka, vatra se smatra najsuptilnijom, a zemlja najgrubljom materijalnom formom. Vatra predstavlja pokretački element, onaj koji oživljava, potiče i preobražava niža tri stanja. Simbol vatre zauzima jedno od najistaknutijih mjesta u ljudskoj simbolici, povezan s najvažnijim trenutcima egzistencije (rođenjem, ljubavlju i smrću). Ponovno rađanje iz pepela, žarka ljubav i plamen ljubavi, propasti i slične figure govore o privlačnosti i užasu koje taj fenomen sadrži. O vatri govorit će viša kustosica Marija Živković iz Etnografskog muzeja.


Šibenska baština, 4.6. s početkom u 18:30 sati


Grad Šibenik upisan je na svjetsku kartu najvrednijih kulturnih spomenika, UNESCO-ovu reprezentativnu listu svjetske baštine, sa dva kulturna dobra: Katedralom sv. Jakova i Tvrđavom sv. Nikole. U vrijednu kulturnu baštinu Šibenika, o čemu će biti riječi na predavanju „Šibenska baština“, spadaju još tri tvrđave koje okružuju grad: Tvrđava sv. Mihovila, najstarija šibenska tvđava koja je bila ishodište za širenje gradskih zidina prema moru, Tvrđava sv. Ivana i Tvrđava Šubicevac te Gradska vijećnica, najugledniji civilni objekt srednjovjekovnog Šibenika, građena u prvoj polovici 16. stoljeća u stilu visoke renesanse. Značajno mjesto u kulturnoj baštini Šibenika zauzima i srednjovjekovna javna gradska cisterna „četiri bunara“ čiju je gradnju nadzirao slavni Juraj Dalmatinac, a tu su i šibenske znamenite ličnosti: Faust Vrančić, Juraj Matvejev Dalmatinac, Juraj Šižgorić, Antun Vrančić i dr.

Predavanje o šibenskoj baštini održat će dr. sc. Josip Belamarić, viši znanstveni suradnik, u zvanju znanstvenog savjetnika, predstojnik podružnice Centar Cvito Fisković u Splitu.

Tošo Dabac: pogled kroz objektiv, 6. 6. s početkom u 18:30 sati

Arhiv Tošo Dabac čine gotovo 200 000 negativa, oko 2000 autorskih povećanja, vrijedna fotografska oprema, biblioteka te hemerotečna građa koja se nalazi u nekadašnjem ateljeu legendarnoga zagrebačkog fotografa. Arhivska građa, osim umjetničke ima i iznimnu dokumentarnu vrijednost, budući da svjedoči o povijesti Zagreba i Hrvatske. Fotografski opus Toše Dabca, u cijelosti sačuvan u Arhivu, obuhvaća širok tematski raspon, od portreta, umjetničkih djela i gradskog života do pejzaža i folklora.
Arhiv Tošo Dabac upisan je 2002. godine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
U suradnji s Arhivom Tošo Dabac predavanje će održat će povjesničarka umjetnosti viša kustosica Marina Benažić, voditeljica Arhiva.

Tkanjem do ruha : radionica ručnog tkanja na tkalačkom stanu, 11. i 12. 6. od 17-20 sati

Radionica „Tkanjem do ruha: radionica ručnog tkanja na tkalačkom stanu“ održat će se u dva termina po tri sata i obuhvatit će sljedeće aktivnosti: kratki osvrt na povijest tkanja kao jednog od najstarijih zanata te upoznavanje s tkalačkim stanom i funkcijama njegovih pojedinih dijelova.
Polaznici radionice će moći tkati tkanicu (pojas) na tkalačkom stanu za tkanje pojaseva, tkanje na okviru (klečanje) i tkanje na kartonskom tkalačkom stanu (suveniri, narukvice prijateljstva i sl.).

Izložba tekstilnog rukotvorstva zagrebačke okolice 11.- 12. 6.

Izložba narodnih nošnji, ženskih oglavlja i ručno tkanog lanenog, pamučnog i svilenog platna Etno radione Čehulić iz Šiljakovine.