Kvarnerski otoci pješice i biciklom

Predavanje 23.05.2024. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18.00
Lara Černicki i Stašo Forenbaher svojim su se dosadašnjim radom dokazali kao izvrsni poznavatelji hrvatskih prirodnih ljepota ali i kao predani istraživači koji su javnosti otkrili niz do tada zapostavljenih spomenika kulture i povijesne baštine. Uz to su i vješti pisci koji su svojim zajedničkim knjigama - Starim cestama do mora,  Starim cestama preko Velebita, Kratke šetnje u prošlost i Kvarnerski otoci pješice i biciklom kod čitatelja pobudili strast za otkrivanjem često zaboravljenih kutaka naše domovine 

Predavanje koje će održati 23. svibnja temelji se na njihovoj zadnjoj knjizi posvećenoj kvarnerskim otocima. Knjiga se sastoji od četiri poglavlja koja se podudaraju s četiri velika kvarnerska otoka: Krkom, Cresom, Lošinjem i Rabom (u poglavlje o Krku uključen je i nenaseljeni otok Prvić, dok poglavlje o Lošinju obuhvaća i otočiće lošinjskog arhipelaga - Ilovik sa Svetim Petrom, Susak i Unije). Autori su ove otoke obilazili, mjesec za mjesecom, pune dvije godine. Šetali su se i vozili biciklima od uvale do uvale, šumskim drumovima i kamenitim visoravnima, družeći se ponajviše sa stadima ovaca. Tumarali su starim putevima i nailazili na napuštene pastirske zaselke, ruševne crkve bez zvonika, velike obzidane lokve i brojna gumna, skrovite uvale bez kupača i kamene gomile koje su na vrhovima s najljepšim vidicima ostavili za sobom davni prastanovnici otoka. A potom su sve to saželi u tristotinjak stranica i smjestili između korica knjige Kvarnerski otoci pješice i biciklom. 

U ovom predavanju uživat će svatko kome su pri srcu prirodne ljepote kvarnerskih otoka, tog čarobnog kutka Jadrana. Predavanje će biti posebno inspirativno hodačima i biciklistima rekreativcima umjerenih ambicija a na svoje će doći i znatiželjnici željni saznanja o tragovima prošlosti koje su za sobom ostavili ljudi koji su tisućljećima oblikovali kulturni krajolik kvarnerskih otoka. 


O predavačima

Prof. dr. Stašo Forenbaher (Zagreb, 1957.) na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao je građevinarstvo (1981.), te potom diplomirao (1986.) i magistrirao (1989.) arheologiju. Stekao doktorat znanosti iz područja antropološke arheologije (1997.) na Southern Methodist University u Dallasu (Teksas, SAD). Radio je ka znanstveni savjetnik pri Institutu za antropologiju u Zagrebu, te predavao na studiju antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je pet znanstvenih knjiga i preko stotinu znanstvenih i stručnih radova u domaćim i stranim časopisima, te jedan prijevod udžbenika.
Autor je brojnih popularno-znanstvenih članaka koji su objavljivani u dnevnoj štampi i mjesečnim časopisima, koautor je scenarija popularno-znanstvenog filma Tajna Spile Nakovane (ArtFilm, Zagreb, 2001.) te je suradnik na brojnim emisijama Obrazovnog programa HRT-a.
Napisao je šest popularno-znanstvenih knjiga: Kvarnerski otoci pješice i biciklom (2022.), Kratke šetnje u prošlost (2019.), Starim cestama preko Velebita (2016.), Starim cestama do mora (2012.), Drvene crkve između Save i Kupe (2008.) - svih pet s L. Černicki - te Spila Nakovana: Ilirsko svetište na Pelješcu, 2003. (s T. Kaiserom).
U mirovini je i živi u Zagrebu. 

Lara Černicki (Zagreb, 1962.) diplomirala je poljski i ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Više godina radila kao prevodilac. Od 2004. godine piše članke o kulturnim, povijesnim i prirodnim zanimljivostima vezanim za našu zemlju. Dosad objavila stotinjak članaka u časopisima Meridijani, Hrvatska vodoprivreda, Euro City, Hrvatske šume, Ekorevija, Turist plus, u ediciji Biseri Jadrana te slovenskom časopisu Svet & Ljudje. Bila je pomoćni suradnik pri izradi Hrvatskog enciklopedijskog rječnika u izdanju Novog Libera. U Zagrebu, Orebiću i Dubrovniku ostvarila je pet samostalnih izložbi fotografija. Napisala je šest publicističkih knjiga: Kvarnerski otoci pješice i biciklom (2022.), Kratke šetnje u prošlost (2019.), Starim cestama preko Velebita (2016.), Starim cestama do mora (2012.), Drvene crkve između Save i Kupe (2008.) - sve s S. Forenbaherom -te Samoniklo cvijeće grada Zagreba (2006.).
Živi i radi u Zagrebu.