La Molnar : priča o Ljiljani Molnar-Talajić

Predavanje 22.04.2022. - 22.05.2022. Knjižnica Špansko-sjever
U sklopu Noći knjige predstavljamo knjigu „La Molnar: priča o Ljiljani Molnar-Talajić“ objavljenu u nakladi izdavačke kuće Beletra. 

Ljiljana Molnar-Talajić bila je posljednji veliki verdijanski sopran, nezaboravna Aida, diva koja je sedamdesetih godina pjevala u svim najvećim svjetskim opernim kućama s najslavnijim opernim pjevačima. U knjizi La Molnar objedinjena su sjećanja, uspomene odrastanja i života sa slavnom majkom koje je nakon smrti Ljiljane Molnar-Talajić 2007. godine zapisivao njezin sin Dalibor Talajić, akademski glazbenik, strip-crtač međunarodne karijere i spisatelj. Talajićeve uspomene u knjizi kronološki prate biografiju Ljiljane Molnar-Talajić koju piše muzikologinja, glazbena kritičarka i osobna prijateljica velike La Molnar, Jagoda Martinčević.
 
„Talajićev lijepo pisan autobiografski prilog i ujedno profinjen psihološki portret majke, ishodište je, čak ključ razumijevanja osobnosti te uporne, tvrdoglave i krhke žene. Njezin talent i znanje, kao i karakter umjetničkog i karijernog dometa, lucidno je i logično, sa suzdržanošću čak i u osobnim sjećanjima, Jagoda Martinčević opisala jasno i uvjerljivo. Stoga ovaj zajednički hommage i biografski rad nadilazi interakcijom dvodijelnost prikaza i doima se kao dvoglasna invencija primjerena prirodi i veličini rijetko muzikalne pjevačice koja je obogatila bosansku, hrvatsku i svjetsku opernu scenu.“
 
Seadeta Midžić, muzikologinja


https://beletra.hr/la-molnar/