Larisa Kralj: Doba inspiracije

Izložba 01.12.2022. - 31.12.2022. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić

Larisa Kralj završila je privatnu školu kod akademske slikarice A. V. Ivanchenko u Sankt Peterburgu i tečaj kod profesora Ante Šramade. Svoje radove počela je izlagati 1988. godine, a u Hrvatskoj od 1997. godine. Samostalno je izlagala dvadesetak puta te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama. Sudionica je više likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu, kao i raznih humanitarnih akcija. Od 2017. godine surađuje s Likovnim savezom Sankt Peterburga te organizira likovne kolonije u Supetru na Braču. Voditeljica je dječjeg likovnog studija "N. Rerih."

 

U izvedbi svojih kompozicija slikarica se služi tehnikama ulja na platnu, akvarela i tuša. Vještina svladavanja različitih medija ponajbolje se odražava u tematskoj i izvedbenoj isprepletenosti. Akvarel je izričaj trenutnih raspoloženja s lirskim natruhama i emotivnim titrajima, dok je rad s uljenim bojama na platnu avantura koja u svom nastajanju uključuje slojevitost dokumentarnosti, osobnog uzbuđenja te maštovitosti kreativne nadgradnje.

J. Baldani

 

Slikarica Larisa Kralj, koju predstavljamo, slika uglavnom ulja na platnu. Posjeduje sve kvalitete iako njen izbor sadrži različite teme i žanrove, od mrtve prirode i pejzaža, do akta i religioznog, čak i mističnog nadrealizma. Svakoj temi i svakom sadržaju pristupa na jednako temeljit način. Strpljivošću hiperrealista, mada istovremeno nije ograničena strogošću fotografskog prenošenja, dokazuje se kao dobar crtač, što donekle pada u drugi plan pred njenim snažnim kolorizmom. Ujednačenom ravnotežom palete boja postiže potpunu atmosferu koja nas neodoljivo vraća u muzeje i galerije starih majstora. Žanrovi se isprepleću i prelijevaju, ali uz svu tematsku raznolikost ostaje zajednička prožetost atmosferom svjetlosti, dubok doživljaj prostora i posebnog ugođaja, kojeg senzibilna koloristica Larisa oživljava svojim kolorizmom, istovremeno žestokim i smionim, ali i ujednačenim do najstarijeg polutona.

Z. Balog