Lena Rinella Ivanković: Osluhnuti šumu

Izložba 15.09.2017. - 29.09.2017. Knjižnica Sesvete Galerija Oblok
Rinella likovno razrađuje uzajamnost čovjeka i prirode, nerazdjeljivi kontekst u kojemu obitavaju brojna simbolična značenja.
Orijentira se na supremaciju i govor boje u čijoj oblasti formira radnju kojom bivamo uvedeni u domenu promišljanja gdje ipak uviđamo da oblast prirode ne dozvoljava prevlast već unizam postojanja.
Uprizoruje brojna lica šume i same prirode, njihovu slojevitost, gdje doživljavamo upravo ona područja koje se ne mogu kazivati i vršiti deskripcijom. Umjetnica u otklonu  od opisa objektivnih dijelova stvarnosti - odstranjuje prvi, vidljivi sloj, uvodeći nas  ispod površina svjesnog poimanja viđenoga.
Tako je pejzaž šume rastvoren od koprene površnog i poznatog - do samih eteričnih podznaka života prirode. Prikrivena znamenja postaju uprizorena i prikazana emocionalnom polju promatrača. Shvaćamo da promatramo reprezentativni podsloj poznatog koji direktno na doživljajno utječe supremacijom boja.
Ne odvaja se sasvim od realne morfolgije animalnih i florealnih motiva dok ih likovno  rastvara do kauzalnih slojeva. Ogoljeni do ovih razina, motivi ukazuju na riznicu podsvjesnih i nadsvjesnih sfera svojstvenih izvoru sveukupnosti.
Važno je osjećati razinu promišljanja same umjetnice, te nakon toga pristupati razumijevanju njenih analiza objektivnog i poznatog u svakodnevnom okruženju.
Komplementarnost kontrasta boja ukazuje upravo na prelamanja materijalnog i duhovnog kako samom estetikom tako i arhetipskom vrijednošću. Ovu likovnu cjelinu prožima simbolika sunca u obliku krošanja drveća, koja je naznačena kružnicama - drevnim simbolom sunca kao izvora života.
Formirani su, nakon svega, ambijenti u kojima također likovnost zvuka može biti osjećana, u suglasju okolnosti, događaja i bivstva. Ovu razinu umjetnosti nužno je definirati iz meditativne pozadine stvaralačkog.
Kroz ovakav ciklus slika imamo čast upoznati ličnost koja hrabro probija zapreke, kako samopotragom kroz izazov objektivnog životnog, pa tako probitkom i opozicijom sferi  akademizma, kako bi individualna poruka potekla.
Nakon brojnih argumenata primarnih i arhetipskih znamenja, dozvolimo si uživati u lijepoj motivici i kompozicijama postojanih idila u svijetu te njihovih pozadinskih sfera i duhovnih poruka.
Nena Brkić, dipl. konz.-rest. kipar

Lena Rinella Ivanković rođena je1979. g. u Zagrebu gdje je 1998. g. završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer slikarstvo. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završila je 2007. g. na odsjeku kiparstva u klasi prof. Stjepana Gračana.
Do sada je imala dvanaest samostalnih i veći broj skupnih izložbi. Sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama, manifestacijama i radionicama. Bavi se i pedagoškim radom te povremeno vodi likovne radionice za djecu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i HULULK-a.
 
Adresa i kontakt:
Zatišje 8e, 10000 Zagreb
mob. + 385 (0)99 7851 987
tel.    + 385 (0)1 3777 334
e-mail: rinellaivankovic@hotmail.com
web: www.rinellaivankovic.wix.com/art-from-the-heart