Lica žene

Izložba 03.03.2023. - 31.03.2023. Knjižnica Špansko-jug Početak događanja: 18:00 Božidar Kasal
Poznati zagrebački fotograf Božidar Kasal tijekom cijelog mjeseca ožujka 2023. u našoj će knjižnici izlagati svoje fotografije.

Za ovu sam izložbu odabrao 30-tak fotografija iz raznih zemalja svijeta snimljenih u posljednjih 15 godina. Radi se o karakterističnim fotografijama koje, na neki način, opisuju jednu stranu života žene na slici. Nekad je to obiteljski život, drugi puta rad, veselje, ljubav, nježna mladost, lijepa ili pak okrutna starost, društvene komponente života i drugo. Pojam žene i pristup ženi silno se razlikuje, od dotjerane, samosvjesne i sigurne Europljanke do potlačenih, skromnih, radnih žena Kine, Indije, Kenije, Guatemale, itd. Puno je pažnje posvećeno boji, jer ona naglašava ambijentalnu situaciju i atmosferu trenutka.

Božidar Kasal je nositelj međunarodnog umjetničkog fotografskog zvanja AFIAP (’artist’) od 2011. godine te EFIAP (’excellence’) od 2021 godine. Sudjelovao je na više od stotinu natjecateljskih izložbi širom svijeta te na nekoliko desetaka kolektivnih i klupskih predstavljanja u domovini i izvan nje. Dobitnik je brojnih nagrada i pohvala u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2017. dodijeljena mu je vrlo prestižna hrvatska fotografska nagrada “Tošo Dabac“ za doprinos razvoju i promociji hrvatske fotografije u zemlji i svijetu. U godinama 2017. i 2019. aktivno je sudjelovao u organizaciji Foto festivala u Australiji i Južnoj Koreji, gdje su te izložbe bile prva predstavljanja hrvatske fotografije ikada. “LICA ŽENE” je osamnaesta samostalna izložba Božidara Kasala. Autor živi i radi u Zagrebu kao član Fotokluba Zagreb.

E-mail: bozidar.kasal@gmail.com

Fotogaleriju pogledajte ovdje.